[ X ]
Dacă ai o livadă de prune, noua publicație „Producerea prunelor” te va ajuta să gestionezi eficient afacerea
21 Februarie

A fost lansată publicația „Producerea prunelor”, editată de proiectul USAID Agricultura Performanta în Moldova, care prezintă mai multe recomandări destinate producătorilor de fructe privind înființarea livezilor de prun și gestionarea eficientă a acestora pentru a avea recolte înalte și fructe calitative, transmite CURENTUL.

Prunele moldovenești se bucură de o cerere înaltă atât pe piața din Est, cât și din Vest și ocupă locul doi în topul celor mai exportate fructe în stare proaspătă din Moldova. Din acest considerente producerea prunului reprezintă o activitate profitabilă și de perspectivă dacă se optează pentru înființarea plantațiilor cu soiuri productive, competitive pe piața internă și externă.

Pentru ghidarea producătorilor de prun, publicația ”Producerea prunelor” prezintă soiurile și portaltoaiele de perspectivă, etapele tehnologice, bolile și dăunătorii prunului, precum și metodele de combatere a lor, momentul optim de recoltare a prunelor, metodele de păstrare, cerințele de calitate și siguranță pe piețele externe, etc.

În Republica Moldova sunt înregistrate 30 de soiuri de prun, produse pe o suprafață de circa 22,6 de mii de hectare, dintre care 19,6 mii ha sunt pe rod. Producția globală de prune în 2019 a fost de peste 100 mii de tone, ceea ce constituie 15 la sută din totalul de fructe produse în țară. Începând cu anul 2012 se observă o tendință de înființare a livezilor intensive de prun, cu soiuri și portaltoaie noi, irigare, care intră mai devreme în rod, au recolte mai înalte și fructe calitative.

Conform datelor oficiale, în sezonul comercial 2019 Moldova a exportat cca 60 de mii de tone de prune proaspete. Din totalul de prune proaspete exportate, pe piața UE au ajuns cca 19 mii de tone (evaluate la 7,1 milioane USD), ceea ce reprezintă o creștere de 31% în comparație cu anul precedent. Aceste rezultate se datorează inclusiv asistenței acordate de USAID/APM pentru modernizarea tehnologiilor de producere, a infrastructurii post-recoltă (două linii de sortare și ambalare a prunelor au fost procurate cu suportul USAID/APM) și implementarea standardelor GLOBALG.A.P. Zece producători din cei certificați GLOBALG.A.P. în 2019 au fost asistați în implementarea standardelor respective de USAID/APM .

Pentru a facilita creșterea în continuare a exporturilor pe piața UE, Republica Moldova a negociat cu Uniunea Europeană majorarea cu 50 la sută a cotei de 10 mii tone pentru importul prunelor moldovenești în UE fără taxe vamale.

Cristina Pendea

coperta_producerea_prunelor prune

Inapoi la arhiva noutaților