[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cutremur de 7,8 în Turcia: Aproape 300 de morți în Turcia și Siria, mii de răniți
6 Februarie

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) și a fost urmat de 42 de replici. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.

Aproape 300 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar peste 2000 au fost răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

Cel puțin 1000 de voluntari și echipe de salvare au fost trimiși de la Istanbul spre zona de sud a țării care a fost afectată de cel mai puternic seism care a lovit Turcia în mai mult de 100 de ani. Cutremurul a afectat numeroase clădiri și a prins sute de oameni sub dărâmături.

Turcia a decretat stare de urgență și cere populației să nu facă abuz de telefoanele mobile pentru a nu suprasolicita rețeaua și a permite salvatorilor să comunice pentru a se coordona. De altfel Agenția turcă pentru Situații de Urgență a făcut apel la comunitatea internațională pentru ajutor la căutări.

Președintele turc a transmis un mesaj de mobilizare imediat după cutremur.

”Vom trece peste acest dezastru împreună”, a scris pe Twitter Recep Tayyip Erdogan care a mai anunțat că echipele de salvare au fost detașate în zonele afectate de seism și toate unitățile sunt în alertă.

Milioane de persoane din Turcia, Siria, Liban, Cipru și Israle au simțit seismul care a avut epicentrul în orașul turc Gaziantep.

Seismul a avut epicentrul în orașul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras, la aproximativ 20 de mile de Gaziantep. Cutremurul a fost unul de suprafață și a durat aproape un minut.

 

 

Inapoi la arhiva noutaților