[ X ]
Curtea de Conturi și Procuratura Generală vor impulsiona conlucrarea bilaterală
19 Aprilie

Tatiana Șevciuc, Președinta Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și Ion Munteanu, Procuror General Interimar au avut o întrevedere organizată la sediul CCRM.

Oficialii au pus în discuțiile importanța conlucrării dintre Instituția Supremă de Audit (ISA) și organele de drept, în contextul aspirațiilor de integrare europeană a țării, prevenirea fraudei și corupției fiind unul din aspectele-cheie abordat în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE).

Există o divergență între percepția societății privind activitatea Curții de Conturi,  care adeseori este privită drept o instituție cu funcții punitive, care, de fapt, nu intră în mandatul unei instituții supreme de audit și nu sunt prevăzute de Standardele Internaționale de profil, a constat Președinta Curții de Conturi. În aspectul asigurării integrității și combaterii corupției, CCRM are rolul de prevenire a unor astfel de fenomene, depistând în cadrul auditurilor sale suspiciunile de fraudă și corupție și informând organele abilitate cu funcții de investigare. Atingerea unor rezultate palpabile în acest sens este posibilă doar în strânsă conlucrare cu organele de drept, Guvernul și Parlamentul, prin atribuțiile de control ale acestora, a remarcat Tatiana Șevciuc.

Procuratura Generală salută contribuția Curții de Conturi în procesul de prevenire și diminuare a nivelului de fraudă și corupție în Republica Moldova și va depune toate eforturile pentru a impulsiona colaborarea dintre cele două instituții, a declarat Ion MUNTEANU. În context, a fost remarcată creșterea impactului activității de audit a Curții de Conturi în contextul prevenirii fenomenelor de fraudă și corupție, constatată în cadrul evaluărilor internaționale.

De menționat că, exercițiul de evaluare a implementării Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție (SNIA) 2017-2020  a fost efectuat, în perioada mai-noiembrie 2022 de către ONG Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), în cadrul proiectului implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei. Conform constatărilor CAPC, impactul activității CCRM în perioada implementării SNIA, dar și eficiența conlucrării cu autoritățile responsabile de investigarea și sancționarea corupție este demonstrat prin prejudiciul de peste 5 miliarde de lei cauzat statului, recuperat în urma a 52 de sancțiuni pentru acte de corupție constatate în baza informațiilor transmise de Curtea de Conturi.

Oficialii au convenit să continue discuțiile privind impulsionarea cooperării, să actualizeze acordul de cooperare și reglementările de funcționare a Consiliul interdepartamental de cooperare a CCRM cu organele de drept, precum și să identifice acțiuni concrete de promovare a îmbunătățirilor necesare în aspectul combaterii fenomenelor de fraudă și corupție.

Inapoi la arhiva noutaților