[ X ]
Curtea de Conturi participă la ședința de lucru privind Programul Transnațional Dunărea 2014-2020
6 Februarie

În perioada 5-6 februarie curent, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) participă la ședința de lucru privind aspectele de implementare și respectare a sistemului de management și control în cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020. Evenimentul este organizat de către Ministerul Finanțelor din Ungaria, în calitatea sa de Autoritate de Management a Programului, de comun cu Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, care are statutul de Autoritate Națională de Management, transmite CURENTUL.

La reuniune participă, de asemenea, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, precum și Centrului Național Anticorupție. Curtea de Conturi este reprezentată de Violeta Andrieș, membru al CCRM și Tatiana Vozian, șef Direcție, membru al Grupului de Auditori pentru Programul Transnațional Dunărea 2014-2020.

Scopul programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională este diminuarea discrepanțelor regionale și sporirea dezvoltării socio-economice a regiunilor vizate de program.

Programul de cooperare transnațională pentru regiunea Dunării are ca obiectiv principal stimularea inovării și a spiritului antreprenorial, conservarea patrimoniului natural și cultural din regiunea Dunării, îmbunătățirea conectivității și sprijinirea tranziției înspre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Programul transnațional Dunărea finanțează proiecte de cooperare transnațională în conformitate cu prioritățile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (EUSDR).

Concentrarea geografică a programului corespunde zonei vizate de strategie si include regiuni din nouă state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Germania, România, Slovacia și Slovenia), dar și din trei țări din afara UE (Bosnia-Herțegovina, Serbia și Muntenegru și Moldova).

Programul transnațional pentru regiunea Dunării se bazează pe patru priorități tematice: inovare și responsabilitate socială în regiunea Dunării, responsabilitate față de mediu și cultură, conectivitate și responsabilitate energetică, guvernanța în regiunea Dunării.

Menționăm că, acordul de finanțare pentru Programul transnațional Dunărea 2014-2020 între Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Ministerul Economiei Naționale al Ungariei, semnat la Chișinău la 15 decembrie 2016 și ratificat prin Legea nr. 12 din 02.03.2017, în prezent este în curs de modificare. Principalele modificări se referă la intenția de a majora de la suma de 268 783 958 Euro la suma de 274 578 077 Euro valoarea asistenței financiare alocate, precum și să ajusteze sfera actorilor instituționali implicați în implementarea programului dunărean prin transferul atribuțiilor aferente programului de la Ministerul Național al Economiei al Ungariei către Ministerul Finanțelor din Ungaria.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților