Pentru a contribui mai eficient la îndeplinirea misiunii sale, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) își planifică activitatea într-un mod independent, prin elaborarea unui Program anual al activității de audit. Procesul de elaborare a Programului anual al activității de audit este unul complex și reflectă prioritățile activității de bază ale CCRM, transmite CURENTUL.
În acest sens, a fost organizată o ședință de lucru privind prioritățile activității de audit pe anul 2022, cu implicarea managerilor CCRM.
Curtea de Conturi în calitate de instituție supremă de audit are un mandat legal foarte amplu în ceea ce privește activitățile sale de audit, iar volumul activităților de audit pe care-l poate realiza instituția este limitat de resursele pe care le are la dispoziție, a menționat Andrei Munteanu, membru al CCRM. În aceste condiții, este extrem de importantă prioritizarea activităților de audit ce urmează a fi realizate în următoarea perioadă, accentul fiind pus pe tematicile cu impact, atât asupra guvernării, cât și asupra societății.
De la inițierea procesului de planificare și până în prezent a fost colectat un număr impunător – circa 100 de tematici de misiuni de audit, în aceste condiții procesul de formulare, selectare și aprobare a tematicilor revenindu-i un rol esențial în asigurarea unei activități eficace a Curții de Conturi. În acest sens, argumentarea corespunzătoare a tematicilor selectate joacă un rol esențial.
Un alt aspect abordat în cadrul ședinței a fost și necesitatea asigurării realizării calitative și în termen a misiunilor de audit obligatorii conform prevederilor alin. 3) art. 32 al Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, nr. 260/2017. Totodată, pentru a asigura relevanța activității desfășurate, Curtea de Conturi, deja la etapa de planificare a activității de audit, trebuie să acorde o atenție corespunzătoare aspectelor care vor fi incluse în Raportul anual, dar și domeniilor prioritare care vor fi abordate.
Evaluarea corespunzătoare a aspectelor menționate și repartizarea oportună a resurselor disponibile vor permite realizarea misiunilor de audit notorii, care vor spori impactul instituției supreme de audit.
Cristina Pendea