[ X ]
[ X ]
[ X ]
Curtea de Conturi aduce claritate asupra unor declarații nefondate făcute recent în unele surse mass media
6 Februarie

Curtea de Conturi dezminte declarațiile făcute recent de liderul unei formațiuni politice și preluate de unele surse de informare. Lipsa celei de a doua surse trădează dorința clară de a dezinforma și a defăima, victime ale acestui proces de manipulare devenind în mod sigur cei care nu au acces la o bună informare.

În declarații se face confuzie între valoarea neregulilor constatate în cadrul misiunilor de audit prezentate în cadrul Raportului de activitate al Curții de Conturi pentru anul 2016 cu informațiile prezentate în Raportul asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și patrimoniului public în anul 2016 (Raportul anual 2016), documente examinate în Parlament pe 16 noiembrie 2017.

Pentru asigurarea transparenței prin informarea autorităților publice responsabile și publicului despre planurile sale strategice și anuale, despre constatările și recomandările sale, instituția supremă de audit din Republica Moldova prezintă pe parcursul anului, conform programului anual de activitate, rapoarte de audit rezultate din misiunile efectuate la entitățile verificate. De asemenea, în conformitate cu articolului 8 al Legii Curții de Conturi nr. 261 din 05.12.2008, Curtea de Conturi prezintă anual Parlamentului, către 15 martie, Raportul financiar de executare a bugetului propriu din exercițiul bugetar expirat, iar către 10 octombrie Raportul asupra administrării şi întrebuințării resurselor financiare publice şi patrimoniului public.

Astfel, Raportul de activitate al Curții de Conturi pentru anul 2016 a cuprins perioada de raportare 01.01.2016 – 31.12.2016. În anexa nr. 1 la Raport este elucidată informația privind cele mai semnificative erori și abateri constatate în această perioadă, care însumează circa 20,8 miliarde lei și se referă la diferite aspecte: planificarea bugetară, administrarea veniturilor și cheltuielilor bugetare, efectuarea achizițiilor publice, neînregistrarea patrimoniului, organizarea contabilității și raportării financiare.

În Raportul asupra administrării şi întrebuințării resurselor financiare publice şi patrimoniului public se descrie modul de gestionare a resurselor financiare şi patrimoniului în entitățile publice. Raportul anual pentru anul 2016 a cuprins rapoartele de audit aprobate în perioada septembrie 2016 – septembrie 2017. Neregulile și deficiențele la gestionarea fondurilor publice, inclusiv a patrimoniului public, cât și la raportarea financiară au însumat circa 11 miliarde de lei în perioada vizată în raport.

Sumele menționate vizează perioade de raportare diferite și se referă la misiuni de audit diferite, din aceste considerente nu pot fi comparabile. Trebuie de menționat, că fraudele de asemenea fac obiectul atenției Curții de Conturi, iar informațiile acumulate au ca finalitate sesizarea organelor de drept în vederea declanșării procedurilor care decurg din obligațiunile acestora.

Inapoi la arhiva noutaților