[ X ]
[ X ]
[ X ]
Curtea de Conturi a R. Moldova va coopera cu instituția omoloagă din România
21 Februarie

Tematici importante din cadrul activității de audit au fost abordate de reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și Curții de Conturi a României (CCR) în cadrul ședinței comune, organizate la sediul CCR, transmite CURENTUL.

Președintele Curții de Conturi, Veaceslav Untila conduce o delegație a CCRM, care efectuează o vizită la Curtea de Conturi a României, în perioada 20-22 februarie curent. Din delegația CCRM fac parte, de asemenea, membrii Plenului: Tamara Andrușca, Marina Covali, Andrei Munteanu, precum și Violeta Balan, șef Secție relații externe și comunicare.

Delegația CCRM a fost primită cordial de Nicolae Văcăroiu, Președintele CCR, precum și membrii delegației instituției, participanți la ședința de lucru: Elena Doina Dascălu, Vicepreședinte, Verginia Vedinaș, Consilier de Conturi, Marta Pelea, Consilier de Conturi, Sorin Panaitescu, Director Cabinet Președinte, precum și Dragoș Budulac, Director Relații Externe și Protocol.

Discuțiile profesionale din Sala Plenului au fost precedate de întrevederea oficială a președinților celor două instituții supreme de audit, în cadrul căreia au fost abordate diverse aspecte ale cooperării bilaterale.

Veaceslav Untila a informat colegii români despre activitatea CCRM, progresele înregistrate de noul Plen al instituției pe parcursul primelor 6 luni de activitate, problemele cu care se confruntă instituția, precum și domeniile de cooperare cu partenerii externi de dezvoltare. Președintele CCRM a accentuat importanța aprofundării relațiilor de cooperare între CCRM și CCR, pledând pentru elaborarea unui nou plan de acțiuni, în contextul Acordului de cooperare, semnat de cele două instituții în anul 2008.

Nicolae Văcăroiu a vorbit despre importanța asigurării independenței și autonomiei instituției supreme de audit, situația actuală privind conlucrarea CCR cu Parlamentul și cu alte părți interesate. Președintele CCR a salutat intenția CCRM de a impulsiona colaborarea dintre cele două instituții supreme de audit.

Conducerea CCRM s-a familiarizat cu istoria, organizarea și domeniile de activitate ale CCR, succesele înregistrate și provocările cu care se confruntă instituția. Printre tematicile abordate au fost relația CCR cu justiția, modalitățile și mecanismele de conlucrare cu organele de drept, monitorizarea implementării recomandărilor de audit, cadrul normativ legal, relațiile cu Legislativul și alte părți interesate, instruirea și formarea personalului, politicile de motivare a personalului, importanța evaluării auditului intern și sistemului de control intern al entității, acțiunile întreprinse de auditori în cazul depistării suspiciunilor de fraudă, problematica verificării domeniului achizițiilor publice, controlul calității activității de audit, sisteme informaționale de automatizare a procesului de audit, practicile de traducere și a standardelor internaționale de audit ISSAI, precum și alte teme de interes comun.

Veaceslav Untila a înmânat Președintelui CCR înalta distincție a CCRM – Crucea Pentru Merit, gr. I, pentru aport considerabil în dezvoltarea și aprofundarea relațiilor instituționale interstatale.

În perioada 21-22 februarie delegația CCRM va vizita Camera de Conturi Prahova și Camera de Conturi Brașov.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților