Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a publicat Raportul de audit asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) pentru exercițiul bugetar încheiat la 31 decembrie 2024.
În baza constatărilor de audit, Curtea de Conturi a emis o opinie cu rezerve, influențată de următoarele aspecte.
Auditul a relevat deficiențe în raportarea activelor asupra cărora exercită dreptul de proprietate publică, ceea ce contravine prevederilor legale. La situația din 31.12.2024, valoarea drumurilor publice naționale, proprietate publică a statului, raportate de către Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor a constituit 23,7 miliarde lei. Totodată, valoarea totală a terenurilor din administrarea Ministerului, conform regulilor de recunoaștere prin metoda de calcul a prețului normativ, constituie circa 38,2 miliarde lei. Prin urmare, la finele anului 2024, grupa de conturi acțiuni și alte forme de participare în capital în interiorul țării a fost subevaluată cu circa 61,9 miliarde lei.
De asemenea, au fost identificate nereguli în procesul de dare în exploatare a clădirii Parlamentului, care au condus la tergiversarea transmiterii unor bunuri de către MIDR. Aceasta a generat o supraevaluare în bilanțul consolidat în grupa de conturi „Clădiri” și în „Instalații de transmisie”. Mai mult, nu a fost efectuată reevaluarea a șase imobile gestionate de Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, cu o suprafață totală de 405,8 m².
Auditul a evidențiat și alte aspecte problematice care, deși nu au influențat opinia de audit, necesită remediere.
Infrastructura căilor ferate și terenurile aferente nu sunt reflectate în contabilitatea Agenției Proprietății Publice în calitate de fondator al ÎS „Calea Ferată din Moldova” și nici în evidența contabilă a MIDR.
Unele proiecte sociale de construcție a locuințelor pentru păturile vulnerabile, finanțate prin împrumuturi externe, nu au fost finalizate până în prezent, deși autoritățile publice locale au început rambursarea sumelor împrumutate.
Informațiile privind bunurile imobile publice administrate de MIDR nu sunt actualizate și reflectă denaturări, pe fondul reorganizărilor succesive ale instituției.
Deși Parlamentul a aprobat un nou Cod al transportului feroviar, lipsa reformelor structurale și a delimitării clare a patrimoniului feroviar blochează punerea în aplicare a noii legislații.
În același context, deși cadrul normativ adoptat încă în anul 2023 prevedea reorganizarea, în termen de nouă luni a Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” în S.A. „Administrația Națională a Drumurilor”, acest proces este întârziat și afectează implementarea noului mecanism de administrare a drumurilor publice naționale.
Sistemul de control intern managerial instituit la nivelul ministerului, în mare parte este funcțional. Totodată, deși subdiviziunea de audit intern din cadrul MIDR a fost constituită din 6 unități, doar 3 funcții sunt suplinite. Lipsa personalului din cadrul direcției de audit intern reduce capacitatea subdiviziunii de a asigura o monitorizare corespunzătoare a activităților din toate domeniile aflate în competența ministerului.
Din cele 10 recomandări anterioare ale Curții de Conturi, 5 au fost implementate integral, 1 parțial, iar 4 au rămas neimplementate. Neimplementarea acestora a contribuit la menținerea opiniei cu rezerve și la persistența carențelor în administrarea patrimoniului public.
Raportul integral de audit poate fi consultat pe pagina oficială a Curții de Conturi.