Curtea de Conturi a Republicii Moldova a prezentat astăzi, 26 martie, în cadrul ședinței Comisiei de control al finanțelor publice, Raportul de audit asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) încheiate la 31 decembrie 2023. Documentul a fost aprobat prin Hotărârea Curții de Conturi nr. 30 din 19 iunie 2024.
Constatările și recomandările principale ale auditului au fost prezentate de Natalia Trofim, membră a Curții de Conturi și responsabilul de audit. Conform concluziilor auditului, cu excepția efectelor aferente aspectelor care au stat la baza emiterii opiniei cu rezerve, rapoartele financiare consolidate ale MIDR, sub toate aspectele semnificative, oferă o imagine corectă și fidelă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil.
Printre principalele constatări ale auditului se numără:
Raportul subliniază, de asemenea, măsurile corective întreprinse de MIDR în timpul auditului, inclusiv cele de actualizare a evidenței contabile pentru anumite bunuri și transferul unor active către beneficiarii corespunzători. Astfel, în baza analizei informațiilor recepționate de Curtea de Conturi, se atestă că MIDR, din totalul celor 10 recomandări înaintate prin HCC nr. 30 din 19.06.2024, două recomandări au fost implementate, două recomandări au fost parțial implementate, iar 6 recomandări nu au fost implementate. Prin urmare, nivelul general de implementare a recomandărilor de către minister este de aproximativ 30%. Alte 4 recomandări au fost înaintate altor instituții: Ministerului Energiei – 1 recomandare, implementată; Agenției Proprietății Publice – 1 recomandare, implementată; Inspectoratului Național pentru Supravegherea Tehnică – 2 recomandări, neimplementate.
Curtea de Conturi își reafirmă angajamentul pentru asigurarea unei gestionări eficiente și transparente a finanțelor publice, îndemnând MIDR să întreprindă măsuri suplimentare pentru remedierea deficiențelor constatate.