[ X ]
Curtea de Conturi a participat la prezentarea rezultatelor Sondajului Bugetului Deschis
1 Iunie

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat, astăzi 1 iunie, la evenimentul de prezentare a Sondajului Bugetului Deschis 2021 (Open Budget Survey). Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova în parteneriat cu Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

De asemenea, la eveniment au participat și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Delegației UE în Republica Moldova, Oficiului FMI în Republica Moldova și ai Centrului Analitic Independent.

Cea de a 8-a ediție a Open Budget Survey (OBS) cuprinde 120 de state. Republica Moldova participă oficial în cadrul OBS din anul 2017, fiind la cea de-a 3 ediție.

În cadrul evenimentului au fost puse în discuție constatările și recomandările OBS pe aspecte  precum, nivelul de participare a cetățenilor, transparența procesului bugetar și capacitatea de supravegherea  a bugetului, fiecare țară fiind punctată pe o scară de la 0 la 100 pe baza a 18 indicatori ponderați egal.

La indicatorul supravegherea bugetului, Republica Moldova a acumulat un scor comun de 63 din 100 posibile. O contribuție importantă la rezultatele acestui indicator îl are Curtea de Conturi, care a demonstrat un scor individual de 83 din 100 posibile. Rezultatul înregistrat de instituția supremă de audit a îmbunătățit semnificativ scorul comun pe țară. Experții au apreciat acest rezultat pozitiv, trend menținut de Curtea de Conturi pe parcursul tuturor sondajelor efectuate.

În anul 2017 țara noastră a obținut 58 de puncte din 100 posibile, la capitolul transparenței bugetare, clasându-se pe locul 33 la nivel mondial, din totalul de 115 țări evaluate. În 2019, Republica Moldova a înregistrat scorul de 57 puncte la acest capitol, obținând locul 39 din 117 țări incluse în evaluare. Conform rezultatelor OBS 2021, Republica Moldova a obținut 65 de puncte din 100 posibile.

Menționăm că, Sondajul Bugetului Deschis este unicul instrument de cercetare din lume, fiind independent, comparativ și bazat pe fapte, care utilizează criterii internațional acceptate pentru a evalua accesul publicului la informații privind bugetul național, oportunitățile oficiale ale publicului de a participa la procesul bugetar național și rolul instituțiilor de supraveghere bugetară. Sondajul ajută societatea civilă să evalueze și să discute cu statul său despre utilizarea fondurilor publice și raportarea acestui fapt.

Inapoi la arhiva noutaților