[ X ]
Curtea de Conturi a examinat Rapoartele financiare ale Academiei de Științe a Moldovei
18 Iunie

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a examinat, la data de 17 iunie curent, Raportul auditului asupra rapoartelor financiare ale Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) încheiate la 31 decembrie 2020, transmite CURENTUL.

Auditul a avut drept scop oferirea unei asigurări rezonabile cu privire la faptul că, rapoartele financiare ale Academiei de Științe a Moldovei, încheiate la 31 decembrie 2020, nu conțin, în ansamblul lor, denaturări semnificative cauzate de fraude sau erori, prin emiterea unei opinii.

Academia de Științe a Moldovei este instituția publică de interes național, autonomă și independentă de autoritățile publice, care exercită rolul de consultant strategic al Guvernului la stabilirea priorităților în domeniul cercetării fundamentale și aplicative, inclusiv prin elaborarea rapoartelor anuale asupra stării științei, în care se reflectă politicele elaborate și modul de implementare a acestora la nivel național.

Potrivit rapoartelor financiare ale Academiei de Științe a Moldovei, la data de 31 decembrie 2020, valoarea totală a activelor gestionate de către AȘM a constituit 107,25 milioane lei. Bugetul Academiei de Științe în anul 2020 a fost executat la partea de venituri în sumă de 17,42 milioane lei, și la partea de cheltuieli – în sumă de 21,29 milioane lei.

În opinia Curții de Conturi, rapoartele financiare nu prezintă o imagine corectă și fidelă în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil, opinie influențată de mai multe aspecte, precum:

subevaluarea grupei de conturi “Terenuri”, urmare a necontabilizării a 17,65 ha de terenuri, proprietate publică de stat, în valoarea de 107,25 milioane lei;
supraevaluarea grupei de conturi “Investiții capitale în active în curs de execuție” cu suma de 71,39 milioane lei, ca rezultat al înregistrării în evidența contabilă a AȘM a valorii investițiilor desfășurate în clădirile gestionate de către instituția publică Liceul teoretic-republican „Aristotel” din subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în sumă de 69,86 milioane lei, precum și a sumei de 1,53 milioane lei, aferente elaborării documentelor de proiect pentru 3 obiecte investiționale, utilizarea ulterioară a cărora nu a fost confirmată de către entitate în cadrul auditului;
valorile conturilor „Plata pentru locațiune” și „Alte creanțe ale instituțiilor bugetare” au fost diminuate cu suma de 325,12 mii lei, ca rezultat al necalculării și neînregistrării la venituri a plății pentru anul 2020 a chiriei încăperilor cu suprafața totală de 626,07 m.p., situate în mun. Chișinău, str. Sprâncenoaia 5/4, utilizate de către o persoană terță în baza unui contract de locațiune expirat. Astfel, AȘM a încheiat cu persoana terță contractul de locațiune, solicitând de la locatar să restituie încăperile nelocuibile a imobilelor și terenul aferent acestora la expirarea termenului contractului nominalizat (31.12.2019). La data de 03.01.2020, imobilul respectiv a fost debranșat de la rețele de alimentare cu energie electrică, apă și canalizare, însă persoana fizică continuă să utilizeze patrimoniu public până în prezent, fără achitarea plății de locațiune. Pe acest caz, AȘM a înaintat materialele în instanța de judecată.
Auditul a fost limitat în a se expune și asupra soldurilor inițiale și finale ale contului „Stocuri de materiale de uz gospodăresc și rechizite de birou” în sumă de 1,76 milioane lei și, respectiv, 1,81 milioane lei, deoarece acestea conțin 1447 denumiri de poziții, iar în urma inventarierii selective, efectuate de către audit, pe 86 poziții cu valoare totală de 194,80 mii lei, s-au constatat lipsuri în cazul a 31 poziții în sumă de 64,30 mii lei, sau circa 33 % din valoarea soldului verificat.

Un exemplu al managementului ineficient al patrimoniului public poate servi Complexul de bunuri imobiliare din extravilanul com. Băcioi. Astfel, ca urmare a unei colaborări instituționale deficitare între Academia de Științe a Moldovei și Agenția Proprietății Publice a fost admisă situația când administrator al terenului cu suprafață de 12,68 ha este Agenția Proprietății Publice, care însă nu a înregistrat drepturile patrimoniale asupra terenului în Registrul bunurilor imobile, iar clădirile aflate în evidența contabilă a Academiei, în sumă de 55,57 milioane lei, sunt nevalorificate.

Totodată, situația aferentă utilajului cu raze Gama, în sumă de 11,63 milioane lei, rămâne a fi neutilizat încă din anul 2012, din motiv că Guvernul Republicii Moldova nu și-a onorat obligațiunile privind construcția Centrului de Tehnologii Ionizante, care să satisfacă cerințele minime de securitate a procesului de cercetare, indicate în condițiile proiectului de grant, în baza căruia utilajul Gama a fost recepționat.

O situație precară a fost constatată și în cazul asigurării bunei gestionări a terenurilor proprietate publică de stat. Astfel, în anul 2019, AȘM a exclus din evidența contabilă 33 de terenuri, în sumă totală de circa 318 milioane lei și cu suprafața totală de circa187,2 ha, în lipsa actelor de transmitere a terenurilor către Agenția Proprietății Publice, administrator al terenurilor respective. În prezent, o parte din terenurile nominalizate se află în folosință temporară la unii agenți economici privați (în baza unor contracte de colaborare și/sau de parteneriat public privat), nefiind clar care instituție publică este responsabilă de monitorizarea modului de folosință a acestor terenuri.

În final, Curtea de Conturi conchide că, deficiențele nominalizate indică asupra unor iregularități care au un caracter pervaziv și semnificativ asupra rapoartelor financiare ale Academiei de Științe a Moldovei încheiate la 31 decembrie 2020, fiind emisă opinia contrară. În context, Curtea de Conturi a înaintat recomandări menite să asigure remedierea neconformităților depistate, care urmează a fi implementate în termenii stabiliți.

Inapoi la arhiva noutaților