Curtea de Conturi a Republicii Moldova, la data de 28 iunie curent, a examinat în cadrul ședinței online Raportul auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) încheiate la 31 decembrie 2021 și Raportul auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) încheiate la 31 decembrie 2021, informează CURENTUL.
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, până la restructurarea administrației publice centrale de specialitate, a fost autoritatea publică centrală, care în anul 2021 a asigurat realizarea politicii guvernamentale în diverse domenii.
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a transmis patrimoniul gestionat către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Mediului, precum și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării regionale, raportând la sfârșitul perioadei de gestiune soldul elementelor bilanțiere la valoarea 0. Totodată, pentru realizarea activităților planificate în anul 2021 au fost precizate resurse financiare pentru MADRM în sumă totală de 1247,03 mil. lei, fiind executate 1358,86 mil. lei, astfel fiind înregistrat un indicator de supra executare de 100,8%, fapt datorat repartizării necorespunzătoare a alocațiilor la partea de venituri.
În context, Curtea de Conturi a emis opinia cu rezerve asupra rapoartelor financiare ale MADRM, care sub toate aspectele semnificative, cu unele excepții, oferă o imagine corectă și fidelă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil. Aspectele care au stat la baza opiniei pentru MADRM au afectat și opinia pentru MAIA, succesorul de drepturi și obligații
În anul 2021, MAIA și instituțiile din subordine au gestionat resurse în valoare de 845,8 mil. lei, cheltuieli și active nefinanciare în valoare de 893,6 mil. lei, nivelul de realizare al veniturilor fiind de 81,25%, al cheltuielilor și activelor nefinanciare – 83,26 %.
Totodată, conform datelor bilanțului contabil, în anul 2021, patrimoniul administrat de către MAIA a avut o valoare totală de 1229,3 miliarde lei.
Opinia cu rezerve a fost emisă în baza următoarelor deficiențe:
De asemenea, auditul a remarcat deficiențe la capitolul „Terenuri”:
Auditul a scos în evidență și alte carențe admise ca urmare a neaplicării regulilor generale de înregistrare în evidența contabilă, dar care nu au afectat rapoartele financiare ale Ministerului. Astfel, MAIA a continuat menținerea în evidența contabilă a bunurilor imobile demolate ale bazei de odihnă „Selecția”, amplasate în Ucraina.
Curtea de Conturi a evidențiat și alte carențe care, deși nu au impact financiar și nu au influențat opinia de audit, implică neconformitatea activității de înregistrare și administrare a patrimoniului public cu legile și reglementările relevante:
Curtea de Conturi consideră că, probele de audit obținute și expuse în proiectul Raportului de audit sunt suficiente și adecvate pentru a servi drept bază pentru opinia de audit, determinată de efectul denaturărilor semnificative, precum că, cu excepția efectelor unor aspecte, rapoartele financiare consolidate ale MAIA, încheiate la 31.12.2021, sub toate aspectele semnificative, oferă o imagine corectă și fidelă în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil.