[ X ]
[ X ]
[ X ]
Curtea de Conturi a auditat conformitatea procurării și vânzării energiei electrice de către S.A. „Energocom”
28 Februarie

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a examinat Raportul auditului privind conformitatea procurării și vânzării energiei electrice de către S.A. „Energocom”. în perioada 2018 – 2019 (9 luni), transmite CURENTUL.

Obiectivul misiunii a constat în evaluarea faptului dacă S.A. „Energocom” a asigurat conformitatea procesului de procurare și vânzare a energiei electrice, în raport cu criteriile regulamentare, în perioada 2018 – 2019 (9 luni).

Activitatea de bază a S.A. „Energocom” ține de procurarea și revânzarea energiei electrice la două tipuri de tarife: reglementate, care sunt calculate conform metodologiilor aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE), și nereglementate, stabilite în condiții negociabile. Activitatea la tarife reglementate, stabilită expres prin lege, se rezumă la exercitarea atribuțiilor de furnizor central de energie electrică. Acesta este desemnat de Guvern să procure energie electrică de la centralele electrice de termoficare urbane, precum și de la centralele electrice care produc din surse regenerabile de energie și să o furnizeze pe piața energiei electrice la prețuri reglementate, aprobate de ANRE. Totodată, activitatea dată urmărește și scopul de a promova producerea energiei electrice din surse regenerabile, pentru a susține dezvoltarea unui mediu sănătos și nepoluat. În perioada auditată, S.A. „Energocom” a încheiat 49 de contracte de procurare de energie electrică la tarife reglementate.

S.A. „Energocom” revinde energia electrică procurată la prețuri reglementate, furnizorilor care sunt obligați să procure întreaga cantitate de energie electrică. În anii 2018-2019 au fost încheiate, respectiv, 5 și 7 contracte de furnizare a energiei electrice. În perioada auditată prețul mediu ponderat de procurare a energiei a constituit 1,587 lei/kWh, iar prețul de vânzare aprobat de ANRE – 1,63 lei/kWh, iar începând cu 1 septembrie 2019 – 1,58 lei/kWh.

În contextul evaluării conformității determinării și aplicării prețurilor reglementate, misiunea de audit a elucidat unele neclarități metodologice, ceea ce complică aplicarea normelor stabilite.

De asemenea, termenul de aprobare a prețului reglementat în anul 2019 a fost tergiversat cu 6 luni. Un impact indirect a aplicării tardive a prețului reglementat se va manifesta în anul următor și se va rezuma la variații semnificative ale cuantumului prețului în raport cu cel din anul precedent atât la S.A. „Energocom”, cât și la cumpărătorii de energie electrică.

Concomitent, S.A. „Energocom” desfășoară activitatea de aprovizionare a pieței interne a Republicii Moldova cu energie electrică la prețuri nereglementate, asigurând importul energiei electrice din Ucraina, procurările de energie electrică din partea stângă a râului Nistru și revânzarea energiei electrice întreprinderilor electroenergetice.

Livrările la prețuri nereglementate, în perioada anului 2019, per ansamblu, dețin pondere de circa 85% din cantitatea totală de energie livrată în rețea, inclusiv livrărilor de la ЗАО „Молдавская ГРЭС” le revine circa 69%. În perioada 2018-2019 prețul mediu de procurare s-a înregistrat în cuantum de 0,8592 lei/kWh și, respectiv, de 0,9415 lei/kWh, iar prețul mediu de revânzare – 0,8648 lei/kWh și 0,9484 lei/kWh.

Prețul de vânzare a energiei electrice se determină pentru fiecare sursă de livrare în parte, fiind egal cu suma prețului de procurare și a marjei S.A. „Energocom”. Efectiv societatea aplică 2 categorii de prețuri, stabilind criteriul de aplicare în funcție de faptul dacă cumpărătorul, titularul de licență din sectorul electroenergetic își desfășoară activitatea la prețuri reglementate de ANRE sau la prețuri nereglementate. Marja S.A. „Energocom” din activitatea la prețuri nereglementate a constituit 0,55 bani/kWh în 2018 și 0,69 bani/kWh în 2019.

Evaluând conformitatea procurării și vânzării energiei electrice de către S.A. „Energocom”, Curtea de Conturi a concluzionat că tranzacțiile cuprinse în aria de audit au fost executate, sub toate aspectele semnificative, în conformitate cu cadrul de reglementare.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților