[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Curiozități” din rapoartele financiare ale partidelor politice, prezentate de Promo-LEX
3 Mai

Asociația Promo-LEX a organizat o masă rotundă, în cadrul căreia a fost pusă în discuție starea financiară a partidelor politice din Moldova în anul 2016, transmite CURENTUL.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a menționat că rapoartele partidelor politice, pe parcursul anilor, au semnalat o serie de probleme.

„Prima raportare a partidelor în 2016 a avizat și anul de gestiune 2015. Doar 23 de partide au depus asemenea rapoarte, ultimul fiind depus în septembrie. Din 45 de partide politice înregistrate oficial, 19 partide au raportat, în privința la 15 partide sunt inițiate procedurile contravenționale, pentru 4 partide s-a aplicat amenda. 23 de partide s-au încadrat în timp, iar 5 partide au depășit limita depunerii rapoartelor”, a spus Alina Russu.

Potrivit Asociației Promo-LEX, „primele subvenții au fost date partidelor eligibile. La cheltuielile din contul alocațiilor din bugetul de stat s-a adăugat alocațiile sediilor. În Codul Penal a fost introduse sancțiuni destinate alocațiilor din fondul electoral nedeclarate. Cuantumul de 10% din marja altor cheltuieli s-a majorat la 30%.

În 2016, 23 de partide au prezentat rapoartele, 5 – cu întârziere, 17 – deloc.

Toate partidele nu au indicate detalii ce țin de Codul Fiscal, de contact, etc..

Riscă să fie sancționate partidele PPDA, PSRM, PN, PPEM, PCRM, PDM, PL PSP pentru trecerea limitei de plafon de 5 050 lei din donații.

Din cele 23 de partide care au raportat – cotizații plătite – 10,33 mln. lei; subvenții – 34,85 mln. lei; donații – 48,41 mln. lei; venituri – 94 714 619 lei; cheltuieli – 69 821 395 lei.

Doar PN și PAS au inclus cheltuieli semnificative în raportul anual.

Doar PLR a utilizat bani din buget. Coraportul dintre finanțarea publică și cea privată este de 40% – 60%.

Partidele au cheltuit cel mai mult pentru presă și materiale promoționale, urmate de telecomunicații, deplasări, evenimente publice, etc..

Pentru întreținerea sediilor cel mai mult au cheltuit PSRM și PN.

PDM, PSRM, PCRM – cel mai mult au cheltuit pentru personal.

Pentru presă și materiale promoționale – PSRM, PDM.

Deplasări în țară și peste hotare – PDM și PLDM.

Telecomunicații – PSRM, PLDM, PDM”.

Promo-LEX recomandă reducerea plafonului de cotizații de membru de partid de la 0,3 la 0,2. Să fie revizuit cuantumul plafonului donațiilor. Să se modifice legea privind partidele politice și să fie audiate anual pentru cheltuielile care lipesc.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților