[ X ]
[ X ]
[ X ]
Curentul unionist la alegerile locale. Analist politic: „Se produce un proces de discreditare a acestui curent”
27 Septembrie

Analistul politic Alexei Tulbure este de părere că se produce un proces de discreditare a curentului unionist, transmite CURENTUL.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Alexei Tulbure, spune că nu crede că unioniștii pot schimba ceva în mersul campaniei.

„În opinia mea, acum se produce un proces de discreditare totală a curentului acesta ideologic – unionismul – cel puțin în Chișinău, pentru că argumentele cu care vin acești candidați nu sunt serioase. Și multe din ele sunt de neînțeles. Atunci când iese cineva și spune că „noi suntem împotriva coaliției cu stânga, pentru că noi altceva am promis și asta nu-i bine”, fără să explice cum fără această coaliție să eliberezi țara de un regim mafiot sau atunci când avem candidați unioniști care demonstrează o incapacitate deplină de a se înțelege, de a înainta un candidat unic, de a elabora o platformă unică, deci este un proces de discreditare a acestui curent. Eu nu cred că unioniștii pot schimba ceva în mersul campaniei și va câștiga acela care va câștiga – fie Ceban, fie Năstase – în Chișinău”, a spus Alexei Tulbure.

De asemenea, Alexei Tulbure consideră că Ion Ceban și Andrei Năstase sunt candidații cu șanse reale pentru victorie, iar în țară putem avea surprize.

„În alte localități trebuie de văzut. Știți, specificul alegerilor locale… Pe de o parte, toată lumea spune că sunt o hârtie de turnesol, un test pentru alegerile parlamentare sau pentru starea, ratingurile partidelor, pe de altă parte, noi știm că în alegerile locale deseori sunt mai importante autoritatea, ratingul, respectul față de o persoană concretă, indiferent din ce partid sau forță politică face parte. Deci, aici noi o să avem încă surprize. În zona de nord și de sud o să avem victoria partidelor pro-ruse, asta e absolut evident; în centru vom vedea ce se va întâmpla. Modelul și comportamentul electoral de la independență încoace, iată-s 28 de ani, nu se prea schimbă. Noi avem nordul, avem sudul care tradițional votează pentru așa-numita stângă moldovenească și avem centrul care votează pentru partidele de dreapta sau partidele pro-românești, pro-europene, preponderent. Bineînțeles, sunt și excepții”, a spus Alexei Tulbure.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților