[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum vede un cunoscut om de afaceri din Moldova alegerile şi politica, în general  
6 Martie

„De regulă, se consideră că pe oamenii de afaceri nu-i interesează politica şi nici măcar alegerile. Este o percepţie greşită, deoarece se confundă lucruri total diferite – interesul faţă de politică şi implicarea în politică. Marea majoritate a oamenilor de afaceri într-adevăr preferă să se ţină cât mai departe de politică, evită să formuleze opinii care ar putea fi tratate din punct de vedere politic, dar urmăresc cu mare atenţie procesele politice şi electorale, pentru că acestea au tangenţă directă cu activitatea lor”, scrie, într-o postare pe blogul său, cunoscutul om de afaceri, Oleg Braga. 

El notează că, spre exemplu, alegerile parlamentare care au trecut l-au interesat din punct de vedere al stabilităţii/instabilităţii pe care puteau să o furnizeze. „Constat cu satisfacţie că, la general, procesul politic şi electoral nu a afectat activitatea mediului de afaceri. Da, este adevărat că interesul investiţional în această perioadă a fost unul mai moderat, dar e firesc să fie aşa. Oriunde în lume veţi atesta o moderare a spiritului investiţional pe durata unei sau altei campanii electorale”, susţine omul de afaceri.

El menţionează că, de asemenea, pe el alegerile l-au interesat şi prin prisma ofertelor electorale cu care au venit principalii actori politici în partea ce a ţinut de mediul de afaceri. „Am constatat că, spre deosebire de alte scrutine, am avut mai puţină geopolitică şi mai multe oferte economice, ceea ce este o dovadă că tot mai mult în prim plan încep să fie scoase aspecte cu adevărat relevante pentru dezvoltarea ţării”, afirmă Oleg Braga.

Potrivit lui, un alt aspect care l-a interesat a fost în ce măsură, după alegeri, va fi asigurată continuitatea proceselor demarate de guvernare până la scrutin. „Am văzut că echipa care a făcut lucruri bune pentru dezvoltarea mediului de afaceri în ultimii ani a fost apreciată înalt de alegători şi că porneşte cu prima şansă de a asigura în continuarea administrarea ţării. Acesta iarăşi a fost un semnal bun pentru mine (şi ştiu că şi pentru alţi oameni de afaceri), or acele bune începuturi, pe care le-am resimţit din plin, trebuie să aibă continuitate şi finalitate”, notează sursa.

Omul de afaceri spune şi ce îl interesează acum, în perioada post electorală. „Evident, să fie stabilitate. Pentru că numai în condiţii de stabilitate se va putea dezvolta business-ul, dar şi ţara, în general. Şi, desigur, după cum sugeram mai sus, e important să existe şi continuitate”, afirmă Oleg Braga.

„Iată, cam aşa văd eu politica şi alegerile în Moldova. Şi, din câte ştiu, poziţii şi viziuni similare au majoritatea oamenilor de afaceri. Deci, nu este adevărat că pe noi, oamenii de afaceri, nu ne interesează politica sau alegerile. Ne interesează, dar puţin din alt punct de vedere”, concluzionează el.

Cristina Pendea  

Inapoi la arhiva noutaților