[ X ]
Cum s-au descurcat cu pandemia instituțiile statului, potrivit unui raport al ADEPT
23 Septembrie

Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT va lansa Raportul privind eficiența gestionării crizei COVID-19 în R. Moldova și, în acest sens, astăzi, împreună cu experții, a expus principalele observații făcute în perioada monitorizată, transmite CURENTUL.

Directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan a menționat că proiectul a fost pentru perioada mai-septembrie curent, dar investigația s-a extins și pentru lunile următoare.

„Când ne-am propus să facem o metodologie de lucru, am luat în calcul monitorizarea crizei sanitare generate de COVID-19 și acțiunile statului în vederea protejării cetățenilor. Am avut câteva obiective: evaluarea cadrului legal; modalitatea de adoptare și implementare a deciziilor, eficacitatea sistemului sanitar în R. Moldova în procesul combaterii virusului; răspunsul comportamental al cetățenilor”, a menționat Igor Boțan.

Potrivit consilierului juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ion Guzun, gestionarea situației s-a efectuat pe o notă de 6.

„Am văzut o inconsecvență în multe mesaje publice. Instituțiile medicale merită o notă de 10+. Fiecare cadru medical a fost pus în fața faptului că nu avea echipamente de protecție. Această pandemie le-a dat de înțeles medicilor și pacienților că pericolul corupției ne-a afectat mult pentru a avea un sistem medical calitativ. Pandemia ne-a arătat că am fi putut avea mult mai mult echipament performant, dacă instituțiile de drept investigau la timp, nu mușamalizau politic și instanțele ar fi aplicat sancțiuni pentru corupție. La început Guvernul și-a asumat răspunderea pentru anumite măsuri în economie. Am văzut că erau lucruri care nu aveau de-a face cu pandemia, de exemplu – țigările. Multe prevederi au fost restricționate. Multe dintre recomandările Avocatului Poporului nici nu au fost luate în seamă”, a spus Ion Guzun.

Experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc a menționat că pe fiecare dimensiune au fost întreprinse unele măsuri, iar notele pot fi acordate pentru fiecare perioadă a pandemiei în parte.

„Pentru lista de acțiuni întreprinse ar merita un 10, pentru eficiența și implementarea acestora o notă joasă. Sunt multe greșeli medicale, altele pe partea de executare. Deciziile trebuie să vedem cum au fost executate pentru o notă obiectivă”, a spus Ala Tocarciuc.

În total au fost monitorizate 15 instituții de stat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților