[ X ]
Cum s-a lucrat în 2018 la Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal de Stat? Structurile au prezentat rapoartele de activitate
19 Decembrie

Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal de Stat au prezentat, în comun, rezultatele activității instituțiilor în 2018, dar și au stabilit prioritățile pentru 2019, transmite CURENTUL.

Ministrul Finanțelor, Ion Chicu, a prezentat principalele activități și rezultate ale ministerului în 2018.

„Pentru minister a fost primul an după reforma Administrației Publice Centrale. La capitolul asigurării stabilității bugetare au fost respectați parametrii bugetari principali. Veniturile din impozite și taxe aprobate pentru 2018 au fost de 32.074,6 mln. lei, iar scontat de 34.153,1 mln. lei, deficitul în PIB aprobat pentru 2018 a fost de 2,5%, iar scontat a ajuns la 1,2%. Datoria de stat în lei – 42,8%, iar datoria de stat în valută străină a constituit 57,2%.

Politici de susținere a creșterii economice, anume reforma fiscală, care presupune neimpozitarea minimului de existență, impozitarea veniturilor persoanelor fizice la cota de 12%, reducerea de la 23% la 18% a cotei CAS, reducerea cotei TVA până la 10% pentru sectorul HORECA. De asemenea, la capitolul declararea voluntară și stimularea fiscală: interzicerea efectuării controalelor pentru perioada de până la 1 ianuarie 2018, anularea sumelor amenzilor și penalităților cu condiția achitării plăților de bază, declararea voluntară a bunurilor și mijloacelor financiare.

Reforma salarizării: MF a preluat și competențele de politică în domeniul bugetar. Sistemul unic de salarizare este un sistem de gradare ce va cuprinde toate funcțiile din sectorul public. Când se va majora salariul pentru prima treaptă, se va majora și pentru toate treptele. Această reformă garantează majorarea anuală, concomitent pentru toți angajații. Efectul va fi de la 1 decembrie, de la 7% până la 100% pentru diferite categorii de angajați. O etapă importantă acum a Ministerului este implementarea Legii.

De asemenea, menționăm și lansarea proiectului „Prima Casă”, ulterior s-a venit cu propunerea de a oferi suport prin programul „Prima Casă 2”.

Drept priorități, Ministerul își propune să asigure stabilitatea bugetară. Vom continua cu implementarea politicii fiscale, vom continua inițiative în ceea ce privește lansarea unor programe noi, reforma sistemului de achiziții publice”, a spus ministrul Finanțelor.

La rândul său, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a prezentat cum a fost anul pentru instituția administrată.

„În 2018 până astăzi am colectat peste 20 miliarde de lei. Dacă cursul valutar ar fi fost altul la început de an, am fi putut colecta cu un miliard 20 mln. lei mai multe. Încasările au fost influențate de deprecierea valutei străine, scutirile acordate pentru UE, CSI, Turcia, granturi, donații, au crescut cu 400 mln. lei. A scăzut importul la țigări cu 302 mln. lei.

Avem astăzi declararea electronică de la oficiu sau domiciliu, care acoperă 98,52% din export. Valoarea totală a exporturilor este de 38 mlrd. lei. Ne preocupă noul sistem computerizat de tranzit și ghișeul unic care vor fi finisate anul viitor. La capitolul antifraudă am lucrat pe dimensiunea de combatere și alte elemente. În 2018 am înscris majorări a indicatorilor de progres. La capitolul combatere avem înregistrate 5 406 cazuri contravenționale. Am colectat peste 7,8 mln. lei în urma acestor contravenții. Am transmis 227 cauze penale, în instanțe au ajuns 89 din ele.

Au fost înregistrate de 2 ori mai multe cazuri de susceptibilitate a mărfurilor care încalcă drepturile de autor. La capitolul facilitare a comerțului am dat în exploatare o primă zonă de control vamal la Otaci. Am demarat alte trei zone de control Sculeni – Sculeni, Leușeni – Albița, Giurgiulești – Galați. Suntem asigurați cu personal bine, 90% pe întreg sistemul vamal.

Drept priorități suntem preocupați să creăm un centru de inteligență antifraudă, vom dezvolta soluții noi integrate de scannere la frontieră, vom încuraja agenții, vom consolida parteneriatul „Vama-Business”, controlul comun cu Ucraina și România”, a spus Vitalie Vrabie.

De asemenea, și Serghei Pușcuța, șeful SFS a prezentat activitatea Fiscului în 2018.

„2018 pentru SFS a fost unul de intensitate majoră în activitate. La capitolul încasări s-au înregistrat venituri în Bugetul Public Național de 33, 2 mlrd. lei. Toate componentele au înregistrat o creștere și depășire a planului de încasări. O tendință pozitivă de creștere a veniturilor continuă și în decembrie. Pe an se preconizează a fi încasate 37 mlrd. lei. La capitolul program de conformare a contribuabililor, ponderea impozitelor și taxelor calculate la un leu vânzări este în creștere cu 28,9%. A fost folosite metode indirecte de estimare a venitului persoanelor fizice, conformarea administratorilor de restaurante și servicii de alimentație, agricultură, transport de mărfuri, construcții. La capitolul contact direct SFS – contribuabil, accentul va fi pus pe conformarea electronică. Pentru 70% din declarații sunt în format electronic, iar numărul de servicii fiscale a ajuns la 37. De la 1 ianuarie 2019 este preconizată preluarea la evidență a tuturor conturilor bancare persoanelor fizice, în total peste 5 mln. conturi bancare. În a doua jumătate de an, în partea ce ține de ajustarea sistemului fiscal la noul pachet de legi, vor fi modificări la legea pro business. Au fost aprobate de Fisc 7 dări de seamă noi, de asemenea, se luptă cu fenomenul muncii la negru. Actualmente Fiscul cooperează cu Banca Mondială, dar și Agenția de Administrare Fiscală Suedeză. 1 892 de persoane sunt încadrate în muncă, cu vârsta medie de 41 ani.

Drept priorități, Fiscul își propune în 2019 să dezvolte funcționalitățile „e- Factură”, să vină cu o soluție fiscală individuală anticipată, să extindă posibilitățile de achitare online a impozitelor și taxelor administrate, să elaboreze o nouă pagină web multifuncțională, să dezvolte sistemul de management al cazurilor, să dezvolte sistemul informațional de calculare a impozitelor de proprietate, să lanseze sistemul de monitorizare electronică a vânzărilor, să continue implementarea proiectului de modernizare a administrării fiscale”, a spus Serghei Pușcuța.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților