[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum s-a desfășurat prima ediție a conferinței Espresso Security Moldova
15 Septembrie

Prima ediție a conferinței Espresso Security Moldova a avut loc în cadrul Centrului de excelență în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicaționale, Tekwill, transmite CURENTUL.

Ingineri, dezvoltatori, profesioniști în domeniul securității cibernetice și toți cei care și-au propus să-și îmbunătățească resursele și calitățile profesionale în securitatea informației au fost prezenți la eveniment.

Conferința a demarat cu discursul rectorului Universității Tehnice din Republica Moldova, Viorel Bostan și a Directorului Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Serghei Popovici, ambii specificând importanța creării unui ecosistem cibernetic sigur în Republica Moldova.

„Este binecunoscut faptul că infrastructura Internetului este una foarte dinamică și cu siguranța una complexă. Internetul a schimbat lumea și ne-a schimbat pe fiecare dintre noi, modul cum comunicăm, învățăm, lucrăm, păstrăm informația, etc. Mai puțin însă am învățat cum să navigăm sigur în Internet, să ne protejăm datele personale și datele instituției în care activăm. Anume din acest motiv, una dintre misiunile de bază ale Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică este promovarea şi consolidarea culturii de securitate în domeniul cibernetic. Responsabilitatea noastră implică în primul rând o viteză de reacție mai mare și adaptarea la noile provocări din spațiul cibernetic”, a relatat Serghei Popovici.

În cadrul evenimentului, participanții au aflat cum pot proteja interacțiunile dintre sistemul Android și aplicațiile instalate pe telefon, cum pot configura securitatea ca și cod, cum pot automatiza configurarea infrastructurii astfel încât să fie securizată, cum pot ataca tehnologia NFC care este folosită la carduri de acces sau în transportul public și multe alte date ce țin de inteligența cibernetică și sistemele Honeypot.

Fondatorul Conferinței și comunității Espresso Security Moldova, Anatol Prisacaru, programator și cercetător în securitatea informatică a conceput prima ediție cu subiecte tehnice și cât mai aproape de public dar și cu un concurs de tip „Capture the Flag”, ce are ca scop antrenarea participanților pentru a deveni mai buni specialiști în securitate.

„Le-am pus la dispoziție o serie de aplicații intenționat vulnerabile în cadrul căruia participanții trebuie să găsească vulnerabilitatea și să le exploateze pentru a acumula puncte. Am creat un spațiu în care participanții își pot manifesta creativitatea, ingeniozitatea și capacitățile profesionale fără a dăuna sistemele reale și fără a încălca legea.”

Evenimentul a fost organizat de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Republica Moldova.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților