[ X ]
Cum prevenim situațiile de risc pentru copii? În trei raioane din țară s-au desfășurat mai multe instruiri în domeniu
28 Martie

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș și reprezentanții sectoarelor educație, sănătate, ordine publică și asistență socială din 3 raioane ale republicii, au vorbit astăzi cu jurnaliștii, în cadrul unui club de presă, despre implementarea Modelului Național de Practici în Republica Moldova și cum prevenim situațiile de risc pentru copii și le asigurăm bunăstarea, transmite CURENTUL.

În perioada martie-mai curent, în raioanele Călărași, Fălești și Ungheni este pilotat Modelul Național de Practici (MNP), care are drept scop unificarea eforturilor factorilor de decizie şi a profesioniştilor din patru sectoare: educaţie, sănătate, ordine publică şi asistenţă socială, în prevenirea apariției riscurilor şi asigurarea bunăstării fiecărui copil. Astfel, în această perioadă, în cele trei raioane au fost desfășurate mai multe instruiri pentru profesioniștii din domeniu, pentru părinți și copii și este pilotată „Instrucțiunea privind mecanismul de cooperare intersectorială pentru prevenire și intervenție primară în asigurarea bunăstării fiecărui copil”, care urmează să reglementeze aplicarea MNP de către cele patru sectoare.

Procesul de pilotare se desfășoară în baza acordului de colaborare pentru asigurarea bunăstării fiecărui copil semnat la 7 februarie curent, de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne. Conform prevederilor Acordului, MNP va fi extins, ulterior, la nivel național şi integrat în politicile naţionale de protecție a copilului.

Pilotarea MNP în cele trei raioane a fost anticipată de instruiri de informare pentru cca 5 000 de profesioniști din sectoarele educaţie, sănătate, ordine publică, asistenţă socială, servicii situaţii excepţionale, biserică, care au avut drept scop sensibilizarea practicienilor care interacţionează cu familia şi copilul pentru a interveni la momentul potrivit şi a oferi suportul necesar, neaşteptând agravarea problemelor şi intrarea în dificultate.

Modelul Național de Practici a fost elaborat în cadrul Proiectului „Familie puternică pentru fiecare copil”, implementat de AO „Parteneriate pentru fiecare copil”, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Educației și 11 raioane din republică, cu suportul financiar al USAID.

Web

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților