[ X ]
Cum poți învăța peste hotarele țării: Experiența Annei Ganușceac, absolventă 2022 a liceului Mircea Eliade din capitală
16 Iulie

Recent, absolvenții liceului din acest an și-au primit diplomele de absolvire și se pregătesc de o nouă etapă în viața lor. Astăzi, am vorbit cu Anna Ganușceac, care face și ea parte din promoția 2022. Anna Ganușceac este o proaspătă absolventă a Liceului „Mircea Eliade” din Chișinău. Întrebând-o despre experiența sa la examenul de Bac, tânăra a ne-a zis că „acesta a fost relativ ușor.

”Desigur, au fost itemi mai complicați, care necesitau mai mult timp pentru gândire, iar emoțiile tindeau să mă copleșească, însă după ce primești rezultatele  înțelegi că nu a fost chiar atât de rău, doar stresul te împiedică să excelezi”, a povestit Ana.

Trecând cu brio și de această provocare, iar următoarea etapă importantă fiind universitatea, Anna nu a ezitat să ne povestescă și despre acest proces: „Facultatea aleasă a fost o alegere total spontană. Pe când colegii mei știau cu un an înainte ce doreau să studieze mai departe, eu am ales facultatea și țara în care vreau sa studiez la ghici. Mi-am pus o singura întrebare: care din domenii îmi displace cel mai puțin?” Astfel, examinând toate posibilitățile, a ales facultatea de Relații Internaționale Economice din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Ulterior, am rugat-o să ne povestească despre procesul de aplicare la universitate, întrucât mulți elevi se sperie de complexitatea acestuia și lasă mâinile în jos la un moment dat. Fata ne-a spus că deși a fost un proces complicat, a avut parte de ghidarea studenților care au trecut prin această fază. „Trebuia chiar să contactez direct universitatea pentru că unele puncte nu sunt clare pe site-ul lor, iar alte informații diferă de ceea ce cer ei. Procesul de aplicare este unul minuțios și necesită multă atenție și răbdare”.

Aplicând ca cetățean român, așa cum a făcut-o Anna, majoritatea universităților din România nu acordă bursă din start, așa cum se întâmplă când te inmatriculezi ca basarabean. Totuși, o poți obține pe parcurs datorită meritelor remarcabile la învățătură, lucru la care aspiră adolescenta. În același timp, un avantaj atunci când aplici ca român rămâne a fi numărul mai mare de locuri, spre deosebire de cel oferit românilor de pretutindeni, astfel o șansă considerabil mai mare de a fi acceptat. Totodată, așa cum abia s-a încheiat procesul de aplicare, elevii sunt încă în așteptarea rezultatelor, având speranța că în septembrie se vor îndrepta cu pas grăbit spre facultatea aleasă.

Crede cu încredere că succesul ți-l asiguri singur, iar țara în care îți faci studiile este un moft personal. Totuși, fata a ales să-și continue educația peste hotare, deoarece consideră  că independența fiecăruia începe departe de casă. „Când ieși din zona ta de confort, devii mult mai descurcăreț și îți trăiești viața exact cum ți-o construiești, fără ca cineva să ți-o dicteze. De asemenea, consider că educația în altă țară e mult mai bună și mai dezvoltată decât în Moldova.” Cu toate acestea, tânăra mărturisește că plănuiește să revină, fiindcă vrea să contribuie la dezvoltarea țării.

Spre final, am rugat-o să dea un sfat viitorilor absolvenți, iar tânăra a explicat că e necesar ca elevii să învețe și să repete materia cu mult înainte de examene, 3 luni înainte nefiind suficiente pentru a te pregăti. „Lăsați stresul și emoțiile deoparte, ele sunt cele care vă pun bețe în roate. În ceea ce privește alegerea facultății, dați-vă timp pentru a vă înțelege propriile dorințe. Nu vă grăbiți, nu vă stresați, permiteți-vă să faceți greșeli, să vă schimbați în fiecare zi opinia, pentru că într-un final o faceți pentru voi și nu pentru altcineva.”

Ana, la fel ca mulți alți colegi de-ai ei, așteaptă cu nerăbdare noua provocare care îi așteaptă – facultatea, iar odată cu promovarea examenului de Bacalaureat, nimic nu mai pare imposibil.

Inapoi la arhiva noutaților