[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum pot fi depistați și neutralizați trollii din Moldova
11 Iunie

Observ că de la un timp încoace în online-ul moldovenesc se manifestă o tendinţă tot mai periculoasă – trollii tind să ia locul formatorilor de opinie tradiţionali, să dea cursul opiniei publice, inducând-o în eroare şi promovând mesaje false sau cu caracter vădit părtinitor. Şi deja la această etapă se poate de presupus că, dacă nu se vor lua măsuri urgente, în scurt timp Moldova ar putea cădea în totalitate sub influenţa activităţii trollilor. Iar pentru democraţie nimic mai grav nu poate să fie decât o societate manipulată.

Unde-i putem găsi pe trolli? Oriunde este posibilitate de a plasa un comentariu părtinitor, de a manipula, de a lansa teze false sau atacuri la persoană (începând cu portalurile instituţiilor media şi terminând cu reţelele de socializare şi bloguri). Cine stă în spatele trollilor? De regulă, politicienii, primii şi cei mai interesaţi actori de manipularea societăţii şi de promovarea punctelor de vedere favorabile lor. Din ce se „hrănesc” trollii? Ei sunt plătiţi pentru munca lor de patronii ce-i angajează (de regulă, politicieni). Cum activează trollii? Există un centru de comandă, liderul căruia e în contact direct cu comanditarul. Centrul de comandă elaborează mesajele ce trebuiesc tirajate de trolli, le dau la aprobare şefului, iar după aceasta le distribuie trollilor, indicându-le concret sursa on-line unde trebuie să se „manifeste” pentru a evita cazurile de dublare de efort. Cum se monitorizează eficienţa activităţii trollilor? Prin testarea cât de mult s-a înrădăcinat o idee sau alta în mase, dar şi prin instrumentele sociologice privind perceperea anumitor actori sau situaţii.

Dar, probabil, cea mai importantă întrebare şi la care se pare că e greu de dat un răspuns este: Cum pot fi depistaţi şi neutralizaţi trollii din Moldova? Deşi nu e uşor de făcut acest lucru, totuşi, nici imposibil nu e. E nevoie de un efort comun al tuturor celor ce gestionează platformele unde de obicei se manifestă trollii. Spre exemplu, în cazul nostru, adică a portalurilor media, e nevoie să se aşeze la o masă de discuţii toţi acei ce reprezintă presa cu adevărat liberă şi să ia o decizie de principiu – instituirea un instrument comun de monitorizare a activităţii trollilor şi de scoatere a acestora în vileag. Spre exemplu, poate fi creată o platformă comună numită www.antitroll.md (până la urmă aceasta e în interesul tuturor celor ce reprezintă presa adevărată în Moldova) pe care zilnic să se publice o sinteză a activităţii echipelor de troll. Un moderator (pot face de serviciu cu rândul tot cei implicaţi în acest proiect, fiind fiecare periodic în postura respectivă) anunţă care e subiectul ce a intrat în atenţia trollilor în ziua respectivă, iar ceilalţi pun la dispoziţie numele convenţionale folosite de cei implicaţi în tirajarea acestui subiect, dar şi IP-urile folosite în cadrul atacului de troll. Astfel, opinia publică ar şti cu siguranţă cine a comandat atacul de troll, cine a fost implicat şi cine se ascunde după diferite nume inventate (după IP), care e domeniul de interes al comanditarului atacului de troll, care e ideea falsă ce se doreşte să fie implementată în subconştientul consumatorului de informaţie etc.

Sunt sigur că, dacă am face acest lucru, activitatea trollilor din Moldova se va reduce considerabil, dacă nu chiar ar dispărea cu totul. Astfel, am curăţa spaţiul informaţional de spurcăciuni fără limite, care sunt gata de orice pentru a-şi atinge scopurile meschine sau pentru a face un ban.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților