[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum ne vor afecta organismul temperaturile anormale din luna ianuarie 2020. Opinia specialiștilor!
21 Ianuarie

Variațiile de temperatură înregistrate în luna ianuarie pot avea un impact puternic asupra organismului nostru constituind un adevărat pericol pentru imunitatea organismului, declanșând dureri de cap, migrene, ameţeli, tulburări de echilibru, stări de slăbiciune, apatie, transmite CURENTUL.

Contactată de reporterul nostru, doctorul în medicină, expert în sănătate publică, Conferențiar Universitar, Luminița Suveica, a spus că temperaturile anormale în sezonul rece al anului influențează negativ asupra stării de sănătate.

„Diferențele mari de temperaturi dintre zi și noapte, dar și de la o zi la alta pot scădea imunitatea și duce la multe probleme de sănătate, cum ar fi maladiile respiratorii, virozele, gripa, acutizări ale maladiilor reumatice. De asemenea și trecerea bruscă de la temperaturi ridicate la frig, ploaie, ceață, vreme mohorâtă afectează în primul rând sistemul nervos, când apar astenii, depresii, senzație de oboseală cronică, reducerea capacității de muncă. Un lucru esenţial pe care pacienţii trebuie să-l reţină, este acela că aceste oscilaţii de temperatură nu îi îmbolnăvesc în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă pot declanşa şi agrava anumite afecţiuni, în special cele de natură respiratorie. Astfel de schimbări exterioare produc un dezechilibru în interiorul organismului şi implicit al imunităţii, favorizând astfel apariţia virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor”, a spus Luminița Suveica.

Oscilațiile de temperatură slăbesc rapid sistemul imunitar, deoarece organismul nu are timp să se adapteze la noile condiții de afară. În mod normal, organismul se adaptează la schimbările de temperatură în 5-10 zile nu de pe o zi pe alta. O imunitate slăbită face ca organismul să contacteze mult mai ușor virusurile răspândite în aer. Așa se face că atunci când temperaturile sunt ba mici, ba mari, răcești mai repede decât dacă temperaturile ar fi constante, iar diferența de 10 grade reprezintă un stres puternic pentru organism.

„La diferențele mari de temperatură cei mai vulnerabili sunt persoanele care suferă de boli cardiovasculare, care pot avea atac cardiac, sau hipertensivii, care nu pot tine tensiunea arteriala sub control, în aceste condiții, mușchii inimii trec de la un șoc la altul, iar sănătatea devine tot mai fragilă. De asemenea sunt vulnerabile persoanele cu imunitate scăzută și boli respiratorii la care se pot alipi repede virozele, gripa, dar și alte infecții bacteriene. De asemenea, copii mici sunt vulnerabili și pot face diferite afecțiuni respiratorii. Persoanele meteosensibile pot avea dureri de cap, migrene, tulburări de somn, dar și de concentrare, se pot simţi chiar slăbiţi, ameţiţi sau irascibili. Fluctuațiile de temperatură își spun cuvântul și asupra oaselor, articulațiilor, mușchilor și tendoanelor. De obicei în zilele în care temperaturile se schimbă brusc, este posibil să simțim dureri în tot organismul”, afirmă specialistul.

Chiar dacă termometrele înregistrează temperaturi ridicate și încă nu avem parte de o iarnă cu înghețuri și multă zăpadă nu ar trebui să renunțăm la hainele groase și să urmăm recomandările medicilor.

„Pentru a evita îmbolnăvirile și scăderea imunității medicii ne recomandă să ne spălăm cât mai des pe mâini, să folosim geluri antibacteriene pentru a omorî bacteriile și germenii prinși de pe obiectele murdare. Chiar dacă într-o zi de iarnă temperaturile sunt mai ridicate, nu ar trebui să renunțăm la vestimentația groasă în favoarea celei de primăvară. Continuăm să purtăm palton, fular și mănuși, pentru a ne proteja de vremea înșelătoare. Medicii susțin că un organism obosit este vulnerabil în fața bolilor și se adaptează mai greu la schimbările de temperatură. Prin urmare, este recomandat să nu neglijăm importanța somnului. Un somn de 7-8 ore pe noapte ajută organismul să se refacă după toate agresiunile la care a fost supus peste zi. Și nu în ultimul rând, trebuie să avem grijă la ceea ce mâncăm. Iarna, mai mult că niciodată, ai nevoie de o alimentație bazată pe consumul de legume, fructe, peste și carne săracă în grăsimi, alimentație echilibrată cu toți nutrienții, cu vitamine, minerale . Aceste alimente furnizează organismului nostru vitaminele, mineralele, antioxidanții și nutrienții de care are nevoie pentru a face față cu brio șocurilor termice”, mai spune Luminița Suveica.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților