[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum ne protejăm de COVID-19 când facem cumpărături?
30 Martie

În perioada pandemiei de COVID-19 trebuie să respectăm cu strictețe cinci reguli generale recomandate de către OMS:

Ne spălăm pe mâni cât mai des cu apă și săpun!
Respectăm eticheta tusei!
Nu atingem fața!
Păstrăm distanța socială, de cel puțin 1 metru!
Stăm acasă!

Când aveți nevoie de:

produse alimentare de primă necesitate din supermarketuri, magazine alimentare – unități comerciale;
medicamente din farmacii – unități farmaceutice;

Vă recomandăm să respectați următoarele reguli:

Delegați pentru cumpărături un singur membru al familiei, pentru a-i expune cât mai puțin pe cei dragi riscului de contaminare.
Mergeți după cumpărături la cel mai apropiat magazin, cea mai apropiată farmacie, pentru a evita mijloacele de transport public, aglomerările din magazine.
Fiți solidari, întrebați vecinii mai în vârstă dacă au nevoie să le faceți cumpărături. Ei sunt mai vulnerabili în fața virusului și au nevoie de mai multă grijă.

IMPORTANT! În Republica Moldova sunt suficiente stocuri de produse alimentare și nu există riscul unei crize de alimente, deci nu intrați în panica cumpărăturilor, evitați risipa alimentară, cumpărând în exces.

Faceți cumpărături responsabil, doar în cantitățile necesare consumului curent al familiei, pentru o perioadă de maxim 3-4 zile. Țineți cont de faptul că produsele alimentare au termene de valabilitate care nu trebuie depășite.

La cumpărături, în magazin, farmacie:

Evitați îmbulzeala! Administrația trebuie să aibă grijă ca, în dependență de suprafața unităților și numărul de case, în sală să nu se afle concomitent mai mult de 10-15 cumpărători.

La intrare, dezinfectați mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool și îmbracați mănuși de unică folosință! Acestea trebuie să fie puse la dispoziție de către administrație. Dacă dezinfectantul și mănușile lipsesc, solicitați-le de la personalul unității.

Respectați distanța socială față de ceilalți cumpărători, minim de 1-2 metri!

La achitare, evitați folosirea bancnotelor! Optați pentru plata cu cardul sau telefonul, în măsura în care acest lucru este posibil.

La ieșire, aruncați mănușile de unică folosință în coș, dezinfectați-vă mâinile cu dezinfectantul pe bază de alcool! Acesta trebuie să fie pus a dispoziție de către administrație, la intrare.

Acasă:

Coronavirusul poate rezista pe diferite suprafețe, dar încă nu sunt dovezi care să susțină transmiterea prin intermediul fructelor și legumelor neambalate, de aceea:

Este bine să spălăm bine fructele și legumele. Nu a fost raportat niciun caz de transmitere a Coronavirusului prin intermediul mâncării.

Înainte de a pregăti mâncarea sau de a o mânca este foarte important să ne spălăm pe mâini, minimum 20 de secunde.

Este de așteptat ca prepararea termică riguroasă a alimentelor să elimine riscul de infectare.

IMPORTANT! Se cunoaște că principalul mod de transmitere a infecției cu noul Coronavirus este de la persoană la persoană.

Ce putem face ca să reducem riscul de răspândire a infecției și a stopa pandemia cauzată de COVID – 19:

RESPECTĂM IGIENA!
STĂM ACASĂ!
PĂSTRĂM DISTANŢA SOCIALĂ!
URMĂRIM RECOMANDĂRILE AUTORITĂȚILOR!
NE INFORMĂM DESPRE COVID-19, DIN SURSE AUTORIZATE. SUNĂM LA LINIA VERDE A AGENŢIEI NAŢIONALE PENTRU SĂNĂTATE PUBLICĂ – 080012300.

Inapoi la arhiva noutaților