[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum ne protejăm casa de infractori? Poliția face unele recomandări
7 August

Obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor care concep diverse modalităţi de a şi le însuşi, indiferent dacă acestea se află într-o locuinţă, magazin ori depozit.

Multe furturi din locuinţe sunt comise spontan, favorizate de oportunităţile create de neatenţie/neglijenţă.

Un hoţ observă un geam deschis, o uşă neasigurată sau lipsa unui sistem de alarmă şi acest lucru îl determină să acţioneze. Astfel, este extrem de neplăcut să-ţi găseşti casa spartă la întoarcerea din concediu, iar măsurile luate de proprietari pentru a induce răufăcătorilor sentimentul că șansele de a sparge locuința sunt minime, iar riscul este maxim, constituie o adevărată barieră psihologică.

În primele șase luni ale anului 2019, au fost înregistrate 1533 infracțiuni de furt din locuințe, majoritatea în mediul rural.

În scopul reducerii riscului victimal în cazul comiterii infracţiunilor de furturi din locuințe în perioada vacanței de vară, Poliţia vă recomandă:

-montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;

-asiguraţi dotarea cu incuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrări supli-mentare;

-la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare;

-montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;

-conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestuia;

-dacă locuiţi la parter sau în casă la sol, dotați-vă ferestrele cu grilaje;

-în absența de la domiciliu, închideți întotdeauna ferestrele și ușile balcoanelor;

-dacă aţi pierdut cheia, schimbaţi imediat sistemul de siguranţă.

Daca aţi observat o persoana suspectă ieşind din casa scărilor având asupra sa bunuri care dau de bănuit, încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale acesteia şi sunaţi urgent la Poliţie – telefon 112 – apel gratuit.

Pentru liniștea și siguranța familiei dvs, respectați următoarele măsuri de precauție:

-interziceți accesul în locuinţă şi refuzați să oferiți informaţii despre dvs., bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima;

-păstraţi relaţii bune cu vecinii: aceştia vă pot supraveghea locuinţa când nu sunteţi la domiciliu;

-instruiţi copiii să păstreze cu grijă cheia şi să nu permită accesul în locuinţă a persoanelor necunoscute, care pretind că au fost trimise de părinţi sau sunt prietene cu aceştia;

-dacă plecaţi undeva la odihnă pentru mai mult timp, încredințați lucrurile de preţ rudelor sau depozitaţi-le la bancă;

-nu lăsați casa/apartamentul să arate nelocuit.

Dat fiind faptul că lumea virtuală este parte din viaţa noastră:

-nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori;

-faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi;

-atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.

Repere pentru derutarea infractorilor:

-când părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune;

-montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate; o sirena de exterior descurajeaza extrem de eficient;

-achiziţionaţi întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina;

-în cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să procedeze astfel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră: geamuri deschise, ridicarea corespondenţei etc.; Spiritul de echipă ii sperie pe hoți, ei simt imediat când cineva are grijă de proprietate sau este cu ochii în patru.

Cum să procedați dacă aţi devenit victima infracțiunii de furt din locuință?

Nu intraţi în panică, anunţaţi de urgenţă Poliţia şi nu pătrundeţi în câmpul infracţional, pentru a nu şterge probele lăsate de infractor. În multe cazuri, victima sau alte rude doresc să verifice ce obiecte lipsesc, prin aceasta distrugând probele existente.

Puneți la dispoziţia Poliţiei cât mai multe date relevante, precum: persoanele suspecte care s-au aflat în preajma locuinţei sau cele care au cunoscut faptul că victima lipseşte de acasă.

După cercetarea de către Poliţie a locului infracţiunii, examinaţi cu atenţie locuinţa şi furnizaţi-le polițiștilor caracteristicile de identificare ale bunurilor furate.

Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte, iar cele mai dese furturi săvârșite este posibil pe fondul neglijenţei proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecţie.

67605680_2381324468601207_140823336161640448_n_0

Inapoi la arhiva noutaților