Potrivit calendarului creștin ortodox, în Republica Moldova a început postul Paștelui, iar în această perioadă creștinii sunt îndemnați să se abțină de la consumarea produselor de origine animalieră. Totuși, renunțarea bruscă la anumite alimente poate fi periculoasă pentru sănătatea organismului, de aceea sfatul nutriționiștilor este foarte util în acest sens.
Solicitată de reporterul CURENTUL, nutriționista Cristina Serbova a precizat că există grupuri de persoane pentru care nu este indicat acest tip de alimentație.
„Urmarea regimului de post este interzisă celor care suferă de diabet tipul 1 și 2, pancreatită, ulcer la stomac, gastrită, sindromul intestinului iritat, boala Crohn, anemie, femeilor însărcinate și care alăptează. Persoanele care au o altă problemă de sănătate, înainte de a ține post, trebuie să se consulte cu medicul lor”, a menționat ea.
Cei care decid să urmeze modul de alimentație vegan, care presupune postul, trebuie să ia în considerație câteva recomandări importante.
„Consumați norma zilnică de proteine. Înlocuiți carnea, peștele cu fasole, năut, mazăre sau linte. Laptele și iaurtul de vacă pot fi schimbate pe produse vegetale din ovăz, orez, migdale și cocos.
De asemenea, brânza sau cașcavalul de vaci pot fi înlocuite cu tofu și brînză de soia. Consumul normei zilnice de proteine este extrem de important pentru ca să ne simțim sătui, energici și ca toate vitaminele și mineralele din mâncare să se asimileze adecvat”, a precizat specialista.
Aceasta mai spune că pentru o digestie bună, este necesar să se evite produsele de post care conțin zahăr, margarina și făina din grîu de calitate superioară.
„Consumați pâine, biscuiți și cereale integrale. Totodată sunt recomadate zilnic câte 400 grame de legume și 200-300 grame de fructe crude. Tratarea termică a acestora distruge marea parte a vitaminelor și mineralelor”, a adăugat Cristina Serbova.
Menționăm că în 2021, Postul Paştelui a început pe 15 martie şi se va încheia pe 1 mai. În Postul Mare creștinii trebuie să aibă grijă nu doar de sănătatea fizică, dar și cea spirituală, prin rugăciune și fapte bune.
Doina Buruiană