Relațiile între formațiunile noii coaliții au fost tensionate înainte de formarea acesteia, complicate la începutul colaborării și mai lejere în prezent. Acestea au fost concluziile făcute de deputații coaliției majoritare în cadrul unor dezbateri publice organizate de agenția de presă IPN, transmite CURENTUL.
Potrivit deputatului fracțiunii socialiștilor din Parlament, Vasile Bolea, primul Acord semnat a fost îndeplinit în jur de 95% , iar Blocul ACUM nu poate să reproșeze nimic PSRM sau fracțiunii.
„Noi înțelegem că în 2-3 zile nu poți face dezoligarhizarea statului. Este nevoie să continuăm aceste relații de lucru și mai departe să știm punctul final unde putem ajunge și să facem o foaie de parcurs în acest sens. Am propus să fie semnat un al doilea Acord, care va prinde, pe termen mediu, ce urmează noi să facem în reforma justiției, pe filiera protecției sociale, dezvoltarea afacerilor și relaxarea fiscală etc. Din partea noastră a fost desemnat un grup de colegi care s-au ocupat și au pus pe hârtie viziunile noastre, le-am arătat și colegilor din ACUM și deja ei trebuie să vină cu poziția critică sau constructivă. Relațiile noastre sunt normale, de lucru, câteodată apar divergențe în abordări sau idei, dar este un lucru normal, el trebuie discutat și să venim cu o poziție comună”, a spus Vasile Bolea.
Deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Blocul ACUM, Dan Perciun, a menționat că era previzibil că vor exista divergențe de opinii.
„Pe parcursul ultimilor luni a existat o platformă de dialog și discuții. Pe mai multe subiecte complicate s-a găsit compromis. Calitatea relațiilor este complicată, dar este adevărat că în trei luni au existat anumite momente complicate în relația noastră, în special numirile în anumite funcții-cheie în stat, ne-am dorit ca lucrurile să se fi făcut altfel. Noi, cei din PAS, ne-am învățat lecția, am tras concluziile și, pe viitor, unde au existat anumite scăpări – nu se vor mai repeta. Prioritățile acestei guvernări trebuie făcute publice, semnate ca toată lumea să aibă claritate despre ce se întâmplă mai departe. Agenda ce ține de dezoligarhizare nu s-a terminat. Prioritatea noastră zero este reforma justiției și acesta va fi elementul-cheie în discuțiile care vor fi în curând”, a spus Dan Perciun.
La rândul său, deputatul fracțiunii Platformei „DA”, Blocul ACUM, Dinu Plîngău, a spus că relațiile, deși au fost tensionate, acum trebuie de gândit ce se va face mai departe. „Relațiile au fost diferite, în dependență de lucrurile făcute. Pe alocuri productive, pe alocuri aprinse, dar asta e parte a democrației. Eu le-aș etapiza. Divergențe în Bloc nu am avut, iar cu PSRM am avut înainte de a fi semnat acel Acord. Acum suntem la a treia etapă. Nu am finalizat procesul de dezoligarhizare, dar am realizat alte lucruri. Guvernul s-a trezit într-o situație delicată – gaura din buget. Trebuie să ne gândim acum ce facem mai departe: vom merge cu PSRM să realizăm ceea ce ne-am propus? Eu cred că acest lucru este posibil”, a spus Dinu Plîngău.
Cristina Parfeni