„Putem spune că în domeniul diplomatic de colaborare, SUA continuă să țină linia de dialog deschisă, indiferent de acele sau alte realități și diviziunea în cazul situației politice interne din R. Moldova”. Declarația a fost făcută de expertul AO „Asociația pentru Politica Externă” (APE), Ala Roșca, transmite CURENTUL.
În cadrul unei conferințe de presă, experta a făcut o analiză a relațiilor RM cu SUA în diferite domenii de cooperare.
„Dacă vorbim de relațiile RM cu SUA vorbim de cele diplomatice, o diplomație economică, populară stabilită între programele culturale și contactele personale care se stabilesc între diferite persoane din RM și SUA.
O relație diplomatică a celor 2 state s-a înființat după destrămarea URSS. De la începutul independenței sale, RM a fost susținută de SUA. După semnarea Acordului de Asociere SUA a delegat liderismul în colaborarea externă, susținând integrarea europeană a RM și asigurând suport pentru reforme.
Chiar și după criza bancară din 2014 și furtul miliardului, SUA a ținut calea diplomatică și colaborarea cu RM. După alegerea unui nou Guvern, FMI a acordat un ajutor pe 3 ani de 178 mln. lei, Fundația SUA de dezvoltare a donat 27 mln. lei pentru susținerea reformelor și promovarea în continuare a dezvoltării pieței libere”, spune Ala Roșca.
La capitolul relații de securitate sunt marcate de dialogul strategic între RM și SUA, care a ridicat la un nou nivel de colaborare a celor 2 state.
„Reprezentanții diferitor ministere din RM au acces direct la ceilalți reprezentanți ai SUA și sunt invitați la discuții și dialoguri.
SUA acordă și ajutor financiar și suport diplomatic, enunțând anumite criterii și condiții: Promovarea reformelor în țară și, în primul rând, eradicarea corupției, plus promovarea reformelor economice și asigurarea unei concurențe libere în diferite domenii.
RM este inclusă în acel parteneriat strategic, beneficiază de o asistență în domeniul securității și prin colaborarea planului individual de acțiuni RM și Alianța Nord Atlantică. SUA participă la promovarea reformei în sectorul de securitate și trecerea la o armată profesionistă.
Vizitele de ultima oră a reprezentanților din Chișinău și aprecierile date de către reprezentanții Guvernului SUA sunt în acord cu orientarea oficială în SUA, de a susține reformele democratice și eradicarea corupției”, menționează experta.
La capitolul colaborare economică, SUA este unul dintre cei mai mari donatori pentru RM.
„SUA ocupă locul 19 în lista țărilor de comerț, cu care RM face comerț.
SUA este și cel mai mare donator pentru RM. Unul dintre proiectele pe care le-a avut RM prin Agenția SUA de dezvoltare internațională USAID a fost Millenium Challenge Corporation, timp de 5 ani, a implementat în RM 262 mln. dolari în infrastructură, irigație și în dezvoltarea agriculturii de înaltă valoare. Pentru programul Compact II RM nu a eradicat fenomenul corupției definitiv, pentru a beneficia de suport.
Eforturile care le face SUA referitor la programele culturale prin schimbul de profesori, studenți, elevi, jurnaliști, este binevenit, dar aceste programe sunt destul de mici și nu există un mecanism de a promova aceste practici a persoanelor instruite a experienței acumulate în SUA”, a specificat experta.
Cristina Parfeni