[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum au ales instituțiile de învățământ să desfășoare cursurile în noul an școlar
1 Septembrie

Pentru noul an de studii 2020-2021, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și-a stabilit 4 priorități, transmite CURENTUL.

Potrivit ministrului Igor Șarov, acestea țin de protejarea sănătății copiilor, elevilor, studenților, profesorilor, dezvoltarea spiritului de comunicare, dezvoltarea educației digitale și includerea deplină a tuturor copiilor cu nevoi speciale în procesul educațional.

De asemenea, ministrul Șarov a prezentat câteva cifre ale instituțiilor de învățământ redeschise și modelul de studiu pe care le-au adoptat. „Din cele 1 252 de instituții de învățământ s-au redeschis 1 233 cu aplicarea diverselor forme de studii. 19 din acestea nu s-au redeschis, 11 pentru că stau în carantină și 8 din diverse motive. Acestea se vor redeschide la 7 sau după caz – la 14 septembrie. După modelul 1 de învățământ, prezența 100% la ore, au optat 800 instituții, învățarea în schimburi – 105, învățarea combinată – 3 instituții, învățarea hibrid/pe grupe – 6 instituții, online – 19 instituții și mixt – 314 instituții” – a spus ministrul.

De asemenea, Igor Șarov a spus că, programul de activitate a instituțiilor de educație timpurie va fi stabilit de administrație și coordonat cu fondatorul cu asigurarea condițiilor de minimizare a riscurilor, ventilarea încăperilor, curățarea suprafețelor, jucăriilor etc. „Va fi stabilit și numărul educatorilor în cadrul grupelor de către fiecare instituție în parte. Se recomandă ca – copilul să fie adus spre și de la grădiniță de o persoană cu vârsta mai mare de 16 ani. Amintesc că, părinții nu sunt obligați să achite taxe pentru procurarea dezinfectanților”, a mai spus Șarov.

De asemenea, ministrul a vorbit și despre situația din domeniul învățământului profesional tehnic: „Din 91 instituții, pentru modelul 1 de studii au optat 27 instituții, pentru modelul 2 – 14 instituții, prin combinare – 4, hibrid – 7, online – 32 și mixt – 39. În primele 2 săptămâni studenții învățământului profesional tehnic vor face studiile online. Revenirea se va face pentru studenții anului 1 mai întâi”.

Cât privește universitățile, Igor Șarov a punctat că primele 2 săptămâni procesul educațional se va face online, cu instruirea studenților din anul 1, iar în septembrie se va organiza cazarea etapizată a studenților în cămine.

Ministrul a mai comunicat că a fost format un Grup național de coordonare a siguranței în educație, care va formula opinii, linii de coordonare cu Consiliile studenților, va organiza dezbateri cu sindicatele pentru o bună desfășurare a procesului educațional.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților