[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum alegem corect rechizitele școlare
22 August

Pentru că educația trebuie să continue în orice condiții, Agenția pentru Protecția consumatorilor și Supravegherea Pieței îi asigură pe cetățeni că, respectarea drepturilor consumatorilor de către operatorii economici reprezintă prioritatea activității instituției și vine în sprijinul tuturor părinților cu sfaturi uitle pentru procurarea rechizitelor școlare.

În contextul respectării măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus Covid-19 și evitarea aflării prelungite în spații aglomerate, la shoping mergeți doar purtând mască de protecție și cu lista de cumpărături pregătită din timp.

Achiziționați rechizite școlare numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal), de care vei avea neapărat nevoie în caz de o eventuală reclamație. În magazinele specializate de asemenea puteţi beneficia de consultaţii din partea vânzătorilor, pentru a alege corect produsul dorit.

Caietele – identificați cu atenție :
Denumirea, adresa producătorului/importatorului;
Compoziția:100% celuloză pură/reciclată pentru caiete, blocuri de desen;
Cantitatea nr. buc./pachet promoțional;
Dimensiuni – A5, A4, A3 și numărul de pagini.

Creioane colorate, acuarela, guașa, carioci, lipici și plastilina. Este important să alegeți creioanele colorate care să fie convenabile și plăcute pentru a desena, să întrunească următoarele proprietăți:

de securitate;
ușurința utilizării (pentru a se potrivi bine în mână);
luminozitate;
rezistență;
disponibilitate.

Vopselele să fie pe bază de ingrediente naturale și pigmenți de înaltă calitate, complet inofensivi pentru copii.

Multe chimicale se găsesc în carioci, lipici și în plastilina cu arome sintetice. Acestea pot provoca dureri de cap, amețeli și dificultăți la concentrare, de aceea alegeți produsele care dețin aviz sanitar.

Ghiozdanul de școală – alegeți spatele ortopedic și centurile comode pentru ca ghiozdanul să nu dăuneze coloanei vertebrale a copilului, și să nu fie o problemă pentru copil. Curelele reglabile, o greutate mică, mânerul comod și elementele reflectoare ce oferă o vizibilitate sigură copilului pe timp de noapte încorporează elementele ghiozdanului perfect pentru elev.

Uniforma școlară. Analizați respectarea etichetării și marcării textilelor când cumpărați o uniformă școlară, acesta trebuie sa fie însoțită de o etichetă sau se însoţesc de marcaje care să arate conținutul de fibre textile al fiecarei component. Etichetarea trebuie să fie lizibilă, vizibilă și accesibilă. La indicarea modului de întreţinere pentru produsele textile se utilizează simbolurile prevăzute de standardul naţional. Nerespectarea prevederilor privind denumirea, marcarea, etichetarea produselor textile se sancţionează în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Solicitați bonul de casă după ce cumpărași produsul, astfel veți putea confirma faptul efectuării cumpărăturii.

Întotdeauna anunţați producătorul dacă găsiţi o problemă de siguranţă la rechizitele cumpărate sau aţi procurat rechizite contrafăcute sau neconforme, iar în cazul în care nu ați reușit să înlăturați problema apărută cu operatorul economic adresați-vă la APCSP pentru informare și consiliere la LINIA FIERBINTE 022-51-51-51 sau depunînd reclamație la adresa, mun. Chişinău, sectorul Centru, str.Vasile Alecsanadri 78.

Inapoi la arhiva noutaților