Întru achiziționarea hainelor, încălțămintei și rechizitelor școlare sigure pentru copilul Dvs., Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței recomandă consumatorilor să ţină cont de o serie de sfaturi întrucât acestea trebuie să fie sigure pentru sănătatea copiilor, cât și să poată fi exploatate un termen îndelungat, transmite CURENTUL.
Astfel, Agenția recomandă să se țină cont de următoarele aspecte:
1. Alegeți rechizitele adecvate vârstei copilului şi abilităţilor lui. Rechizitele care nu sunt destinate unui copil de o anumită categorie de vârstă pot prezenta riscuri pentru siguranţa lui.
2. Evitați achiziționarea rechizitelor școlare care imită produse alimentare care deşi nu sunt produse alimentare, după formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj, etichetă, volum sau dimensiune, pot fi confundate de consumatori, în special de copii, cu produsele alimentare şi, în consecinţă, introducerea în gură, sugerea sau înghiţirea lor pot provoca sufocarea, otrăvirea, iritarea, perforarea sau obturarea tubului digestiv. Produsele considerate imitaţii de produse alimentare trebuie sa respecte cerinţele speciale de siguranţă referitor la proprietățile fizice, mecanice și chimice ale jucăriilor.
3. Optați pentru ghiozdane mai ușoare. Conform recomandărilor sanitaro-igienice un ghiozdan trebuie să cântărească până la 1 kg, iar sarcina totală cu încărcătură nu trebuie să depășească 10% din greutatea corporală a copilului.
4. Recomandabil să luați copilul cu Dvs. la cumpărături. De ce? Fiindcă anume la vârsta de 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale. Regula este ca ghiozdanul să fie potrivit copilului și nu trebuie să treacă mai jos de zona mijlocului și nici mai mult de 3cm în lateralul sau înălțimea umerilor, pentru a nu-i îngrădi sub nici o formă vizibilitatea.
5. Materialul din care e confecționat ghiozdanul trebuie să fie rezistent, chiar poate fi și impermeabil. Astfel, ploaia sau zăpada nu va ajunge la rechizite. Calitatea materialului o putem determina și după miros. Un ghiozdan care are un miros înțepător de produse chimice este confecționat din material necalitativ și potențial toxic.
6. Copilul trebuie să își poată pune și scoate cu ușurință ghiozdanul din spate. Alegeți un sistem cât mai simplu, dar sigur de curele reglabile, să fie ușor de manevrat pentru copil. Un lucru de neglijat sunt și bretelele, pentru o distribuire mai bună a greutății sarcinii cărate, ele trebuie să fie cât mai late și căptușite cu burete. Nu lăsa-ți copilul să poarte ghiozdanul pe un singur umăr, fie că este vorba despre ghiozdanul cu 2 bretele, purtat numai pe un umăr, fie ghiozdanul cu o singură bretea.
7. Pentru siguranța copilului Dvs. alegeți ghiozdane dotate cu benzi reflectorizante. Toate lacătele trebuie să funcționeze perfect, cusăturile să fie fine și rezistente, pentru a evita traumatizarea copilului.
8. Întotdeauna cumpărați rechizite de la agenții economici care inspiră încredere și sunt autorizate (dispun de notificare) pentru a desfășura o activitate în comerț. De regulă, în aceste puncte comerciale se acceptă să înlocuiești produsul în cazul în care descoperiți vre-o problemă după achiziţionare.
9. Pentru produsele altele decât cele de folosință îndelungată, precum articole de încălțăminte și țesături răspunderea vânzătorului este angajată dacă neconformitatea apare într-un termen de 30 de zile de la data vânzării acestora. Pentru produsele de sezon (încălţăminte, articole vestimentare, produse din blană etc.) procurate până la începerea sezonului respectiv, termenul de garanţie se calculează de la începutul sezonului: pentru perioada de iarnă – de la 1 octombrie, pentru perioada de vară – de la 1 aprilie.
10. Data achiziţionării produsului se stabileşte în baza bonului de casă sau a oricărui alt document care confirmă achiziţionarea produsului ori în baza altor mijloace de probă (inclusiv depoziţiile martorilor) care pot permite stabilirea datei şi a locului de achiziţionare. Solicitați bonul de casă după ce cumpărați produsul.
11. Hainele pentru copii cu cordoane și șireturi prea lungi prezintă riscuri de rănire și strangulare. Evitați procurarea acestor produse. Reclamați aceste produse neconforme la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. Hainele și încălțămintea pentru copii trebuie să fie însoțite de certificat igienic ce dovedește inofensivitatea produsului.
12. Procurați doar produse textile etichetate conform prevederilor legislaţiei naţionale aplicabile cu indicarea suplimentară a principalelor caracteristici tehnice şi calitative. La indicarea modului de întreţinere pentru produsele textile se utilizează simbolurile prevăzute de standardul naţional SM EN ISO 3758:2014 Materiale textile. Cod de etichetare de întreţinere cu ajutorul simbolurilor.
13. Luați aminte! Consumatorul nu este în drept să ceară vânzătorului în unitatea de comerţ de unde au fost procurate confecţiile şi articolele din tricot (articole de lenjerie de corp și articole de ciorăpărie), în termen de 14 zile, înlocuirea acestor produse nealimentare de calitate corespunzătoare cu altele similare celor procurate dacă acesta nu convine ca formă, gabarite, model, mărime, culoare sau dacă nu poate utilizat conform destinaţiei din alte cauze, cu efectuarea, în cazul diferenţei de preţ, a re-calculului corespunzător.