[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum afectează COVID-19 prețurile la apartamentele din R. Moldova? Răspunsul specialiștilor!
20 Martie

Răspândirea noului virus COVID-19 (Coronavirus) pe teritoriul Republicii Moldova a afectat mai multe domenii ale economiei naţionale. Unul din domeniile afectate de noul virus este cel imobiliar. Agenţiile imobiliare şi-au sistat activitatea, proprietarii nu se mai grăbesc să-şi vândă locuinţele, iar cumpărătorii nu pot analiza imobilele şi cei care se află în căutarea unei locuinţe îşi amână decizia în aşteptarea clarificării situaţiei.

Contactat de reporterul nostru pentru a afla cum va afecta perioada de carantină piaţa imobiliară din Republica Moldova, directorul de marketing al agenţiei imobiliare Acces Imobil, Victor Cernomoncenco, a spus că pe perioada carantinei nu se prevăd schimbări majore în sectorul imobiliar, pentru că piaţa imobiliară o să fie practic îngheţată.

„Încă nu putem să spunem sigur ce schimbări o să aibă loc în domeniul imobiliar după perioada de carantină, deoarece totul depinde de cât de mult va dura această perioadă. Analizând situaţia la moment, nu putem să venim cu un răspuns clar, dar presupunem că lucrurile vor evolua în felul următor: fie ne vom confrunta cu o scădere a preţurilor la bunurile imobiliare sau nu este exclusă şi o majorare a acestora în cazul în care tot mai multe persoane vor reveni în ţară şi vor dori să achiziţioneze un imobil. Astfel, cererea va creşte şi necesitatea de a procura o locuinţă va fi tot mai mare. Un alt motiv care probabil va duce la creşterea cererii este că la moment nu se construieşte nimic şi acest fapt va influenţa într-un anumit mod mersul lucrurilor”, a spus Victor Cernomoncenco.

Potrivit lui Cernomoncenco este posibil ca oamneii să renunţe la creditele imobiliare dacă perioada de carantină va afecta sistemul bancar, deoarece până acum majoritatea imobilelor erau achiziţionate în acest mod.

Specialistul în domeniul imobiliar Nicolae Ostafeiciuc a spus că la etapa actuală piaţa imobiliară este într-o perioadă de stagnare şi aşteptare.

„Ca şi toate celelalte ramuri am fost luaţi prin surprindere, nimeni nu s-a aşteptat ca lucrurile să ia o asemenea întorsătură, dar situaţia la moment este aşa cum este. Ce o să fie mai departe nu putem să spunem cu exactitate, pentru că oamenii în această perioadă nu sunt interesaţi de imobile. La fel, nu putem să spunem dacă vor creşte sau vor scădea preţurile, deoarece nu deţinem datele necesare, tranzacţii nu se mai fac, iar cele care au fost începute sau încheiate au avut loc în perioada în care nu se prevedea situaţia de carantină în republică din cauza Coronavirusului. La momentul de faţă agenţiile imobiliare şi-au sistat activitatea, iar după acestă carantină totul depinde de activitatea sistemului bancar, dacă o să fie schimbat procentul de creditare, fiindcă majoritatea tranzacţiilor sunt făcute cu ajutorul băncilor şi acest fapt va avea un oarecare rol în continuare. Este prea devreme să venim cu concluzii, pentru că nu ştim cum vor evolua lucrurile în două săptămâni”, a spus Nicolae Ostafeiciuc.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților