[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum a fost primul an a lui Vlad Plahotniuc în calitate de Președinte al PDM
25 Decembrie

Ieri s-a împlinit exact un an din ziua în care Vlad Plahotniuc a fost ales Preşedinte al Partidului Democrat din Moldova – o bună ocazie pentru a face un bilanţ al acestui an.

Prima concluzie ce se impune este că în acest an Vlad Plahotniuc a consolidat rolul PDM pe arena politică autohtonă, concentrând practic întreaga putere în stat în mâinile democraţilor. Anume în acest an, liberalii s-au retras din coaliţia de guvernare (nu fără ca să li se creeze anumite condiţii pentru aceasta), astfel PDM rămânând de facto unicul partid al puterii (PPEM are mai mult un rol decorativ).

Tot în acest an, a fost efectuată reforma Guvernului, care s-a înscris perfect în eforturile depuse de PDM pentru concentrarea întregii puteri în stat în mâinile sale.

De asemenea, în acest an, Vlad Plahotniuc şi echipa sa au obţinut modificarea sistemului electoral, lucru care, în opinia unor analişti politici, creează condiţii favorabile ca PDM să păstreze puterea şi după următoarele alegeri parlamentare.

Tot în acest an, sub comanda oficială a lui Vlad Plahotniuc, PDM a reuşit să obţină controlul total asupra Primăriei municipiului Chişinău, chiar dacă reprezentanţii acestui partid neagă acest lucru. Iar referendumul eşuat de demitere a Primarului capitalei, Dorin Chirtoacă i-a ajutat enorm de mult pe democraţi să-şi consolideze respectivul control.

Primul an al lui Vlad Plahotniuc în fruntea PDM a fost marcat de tensionarea continuă a relaţiilor cu Rusia, în perioada respectivă fiind expulzaţi cinci diplomaţi ruşi, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin – declarat persona non-grata în Moldova, promovat proiectul de lege privind combaterea propagandei ruse în Moldova etc.

S-au înrăutăţit vizibil în acest an şi relaţiile cu Uniunea Europeană, mai ales după modificarea sistemului electoral, chiar dacă democraţii lui Vlad Plahotniuc afirmă că în continuare relaţiile moldo-comunitare rămân bune, iar Moldova continuă calea integrării europene. Semnificativă din acest punct de vedere este iniţiativa democraţilor de a introduce obiectivul de integrare europeană în Constituţie, în opinia unor analişti, democraţii încercând astfel refacerea relaţiilor cu UE.

Pe fonul înrăutăţirii relaţiilor cu UE şi Rusia, echipa lui Vlad Plahotniuc a încercat să obţină suportul americanilor. Unii analişti spun că acest lucru le-a reuşit, iar alţii sunt mai sceptici din acest punct de vedere.

La capitolul relaţii externe, mai pot fi menţionate reuşitele din acest an pe filiera bilaterală a relaţiilor moldo-române, dar şi a relaţiilor moldo-ucrainene. Buna relaţie cu autorităţile de la Kiev, a permis guvernării să înregistreze şi anumite progrese în procesul de soluţionare a problemei transnistrene, cum ar fi introducerea controlului mixt la frontiera ce revine regiunii transnistrene. Tot la capitolul progrese în soluţionarea problemei transnistrene se înscrie şi semnarea celor patru protocoale între Chişinău şi Tiraspol, dar şi reluarea negocierilor în formatul 5+2.

Primul an al lui Vlad Plahotniuc în fruntea PDM a culminat cu ample remanieri guvernamentale, în urma cărora mai mult de jumătate din miniştri şi-au pierdut fotoliile. Unii spun că aceste remanieri au avut drept scop sporirea eficienţei guvernării, iar alţii – pavarea drumului lui Vlad Plahotniuc spre funcţia de Prim-ministru.

În linii mari, cam aşa a arătat primul an al lui Vlad Plahotniuc în funcţia de Prim-ministru. Incontestabil este că în acest an au avut loc o mulţime de evenimente politice. Iar care a fost impactul acestora pentru ţară deja fiecare îşi face propriile concluzii.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților