„În contextul unor acuzații nefondate, apărute în spațiul public, despre presupuse încălcări ale legislației și procedurilor electorale”, Comisia Electorală Centrală (CEC) a venit cu explicații vis-a-vis de unele prevederi ale hotărârii de stabilire a turului doi de scrutin, aprobate în ședința de ieri, 23 noiembrie curent, informează CURENTUL.
Într-un comunicat se menționează că „misiunea CEC este de a crea condiții optime pentru ca toţi cetățenii Republicii Moldova să-şi poată exercita nestingherit dreptul constituțional de a alege şi de a fi ales în cadrul unor alegeri libere şi corecte, iar legislația electorală oferă șanse și condiții în acest sens.”
„Pornind de la prevederile alin.2 art. 145 Cod electoral, în cazul în care nici un candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămîni se va proceda la al doilea tur de scrutin cu 2 candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Acești doi candidaţi se înscriu în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin.
Potrivit art. 51 alin.5 Cod Electoral, concurentul electoral poate să-şi retragă candidatura printr-o declarație scrisă, adresată organului electoral care l-a înregistrat, dar nu mai tîrziu de 7 zile pînă la ziua alegerilor.
Reieșind din aceste două norme și situații specifice înregistrate anterior, la 3 iulie 2018 a fost adoptat Regulamentul cu privire la procedurile de tragere la sorţi, aprobat prin hotărârea CEC nr.1729/2018. În punctul 26 a Regulamentului, pentru a oferi un caracter competitiv scrutinului și a asigura realizarea practică a turului doi în limitele alin.2 art.145 Cod Electoral, este prevăzută expres soluția pentru situația în care un candidat face uz de dreptul său garantat de alin.5 art.51 Cod electoral. Astfel, potrivit pct.26 din Regulamentul citat, în cazul “dacă unul dintre cei doi candidați se retrage din cursa electorală înainte de ziua votării, în cazul organizării celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcția de primar, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin, iar înscrierea lui în buletin se va efectua conform procedurii din primul tur” – a explicat CEC
Mai mult decât atât, CEC a atenționat că asemenea prevederi s-au regăsit, începând cu anul 2015, în hotărârile CEC de stabilire a turului doi de scrutin pentru alegerile locale și se aplică pentru toate circumscripțiile electorale.
„Astfel, având în vedere cele menționate și în contextul organizării turului doi de scrutin al alegerilor locale noi, stabilit pentru data de 5 decembrie curent, CEC cheamă concurenții electorali și candidații la funcția de primar în cele 6 localități din țară, la o campanie electorală în strictă conformitate cu prevederile legislației electorale.
Reiterăm faptul că desfășurarea procesului electoral într-un climat democratic poate avea loc doar în condiții de transparență, corectitudine, egalitate și respect, astfel încât rezultatul acestora să reflecte întocmai voința alegătorilor”, a conchis autoritatea electorală.
Cristina Gurez