Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacționat la mesajul Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Vlad Batrîncea, șef al fracțiunii parlamentare, precizând că, este un mesaj bine punctat, pragmatic și constructiv, informează CURENTUL.
Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că „e important cu toții (președinție, parlament, guvern, deputați din PSRM și ACUM) să înțeleagă că au șansa istorică să schimbe lucrurile spre bine și să lase o nouă etapă în istoria modernă a Republicii Moldova”.
„Dar pentru aceasta trebuie sa dăm dovadă de înțelepciune și maturitate politică. În fața majorității parlamentare, guvernării există provocări multiple:
1. Riscuri de ordin economic-bugetar (în primul rând energetic), necesitatea promovării reformelor sociale și economice veritabile. Să nu uităm că oamenii așteaptă salarii și pensii mai bune, iar antreprenorii sunt gata sa deschidă noi locuri de munca și să achite impozite dacă vor avea un partener consecvent și onest în persoana instituțiilor statale. Important ca odată cu restabilirea relațiilor cu partenerii financiari externi (FMI, Banca Mondiala și alții) să nu uitam de interesul național, deoarece acordurile cu aceste instituții trebuie să fie privite ca instrumente de sporire a calității vieții cetățenilor Republicii Moldova și nu de dragul existenței acordurilor. Dacă aceste acorduri nu ne permit să atingem aceste obiective atunci trebuie renegociate și revăzute.
2. Reformele în justiție, procuratură și organele de ancheta. Sunt convins că exista voința politică în promovarea acestor reforme, însă aici trebuie să fim foarte atenți – nu toți care activează în aceste domenii sunt persoane compromise și neprofesioniste, iar trecerea acestor instituții sub control extern reprezintă riscul major pentru statul nostru.
3. Alegerile locale din 20 Octombrie, care în premieră după mulți ani trebuie să aibă loc democratic și transparent într-o atmosferă de luptă onesta și profesionistă fără implicarea factorului geopolitic ca element de baza al luptei politice.
4. Scoaterea din captivitatea a instituțiilor de stat ce au mai rămas sub controlul fostei guvernări, depistarea și numirea celor mai competente persoane pentru funcții înalte de stat. Iar aici nu trebuie să facem exces de zel cu unele concursuri de dragul concursurilor. Avem oameni buni, integri, onești și profesioniști aici acasă. Trebuie să le oferim oportunitatea să se manifeste în interesele țării.
5. Promovarea unei politice externe echilibrate. Toți partenerii externi atât din Est cât și din Vest sunt importanți și strategici pentru noi. Nu trebuie să prioritizăm pe cineva sau să subminăm rolul cuiva, ci să implementăm și să dezvoltăm toate acordurile deja semnate în interesul cetățenilor Republicii Moldova.
Eu sper și cred că vom face față acestor riscuri și provocări. Riscurile politice există pentru fiecare din noi …, însă îi îndemn pe toți din conducerea țării să fim în primul rând oameni de stat și apoi oameni politici”, a scris Dodon.
Andriana Cheptine