[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cum a afectat pandemia transportul rutier de pasageri?
18 Iunie

Transportul rutier de persoane a scăzut în perioada pandemică până la mai puțin de 10% din cursele regulate efectuate anterior. Despre aceasta anunță secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), Iulian Postică, transmite CURENTUL.

Potrivit lui, în martie, din numărul 6 685 curse planificate, erau efectuate 88%, pe parcursul situației pandemice numărul acestora a scăzut la mai puțin de 10%.

„Raportat la ziua de ieri, restabilirea curselor a fost de 60%. Coeficientul de îmbarcare era 40%, acum este de 20%. A avut loc o scădere de cel puțin jumătate din numărul de călători. Se atestă diminuarea frecvenței serviciilor regulate. Majoritatea gărilor din țară și-au sistat activitatea pe perioada pandemică. Se atestă o diminuare proporțională a indicilor economici de activitate a autogărilor. În prezent majoritatea gărilor și-au reluat activitatea.

Transportul de persoane este efectuat în limita locurilor pe scaune cu purtarea măștilor și dezinfectării transportului. Săptămâna trecută s-a constatat că doar 70% din călători respectă recomandările de purtare a măștilor”, a spus Iulian Postică.

De asemenea, secretarul de stat a menționat că pe parcursul perioadei pandemice, MEI a întreprins o serie de măsuri pentru a ajuta ramura.

„Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit valabilitatea de competențe profesionale ale șoferilor, s-a prelungit perioada efectuării testării tehnice pentru autobuze, a fost prelungit cu 2 luni termenul de încadrare pe categorii de confort a autobuzelor”, a spus Iulian Postică.

Totodată, el afirmă că s-a intensificat transportul ilicit de persoane.

„80% din cursele efectuate au fost de transportatorii iliciți. ANTA nu și-a sistat activitatea de control, până acum s-au făcut 64 procese verbale în această privință și s-au aplicat amenzi de 157 mii lei. În cazul a 50 procese verbale s-au ridicat plăcuțele de înmatriculare cu sistarea activității pentru 6 luni. În urma controalelor ANTA au fost întocmite 160 procese verbale în controlul sarcinii pe osie. S-au calculat taxe speciale de 570 mii lei”, a mai spus Iulian Postică.

Iulian Postică a menționat că până la 1 iunie, 95% din autobuze au fost încadrate în categoria de confort, planificat în primul termen.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților