În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor. Astfel, antreprenorii din domeniul agriculturii ecologice din Republica Moldova continuă să-și extindă plantațiile pentru a satisface cererile consumatorilor, transmite CURENTUL.
Unul din antreprenorii care produc produse certificate ecologic este Igor Golban, fondatorul companiei „Biantti” (Ygrick – Group) din raionul Ștefan Vodă, specializată în producerea şi comercializarea produselor nucifere, şi anume cultivarea nucilor şi migdalelor.
Contactat de reporterul CURENTUL antreprenorul a spus că în ultimii ani agricultorii au început să considere migdalul o cultură foarte profitabilă, deoarece recolta de sâmburi poate fi valorificată ușor atât pe piața internă, cât și pe cea externă.
„Am ales să cultiv culturile de nuci și migdali, deoarece sunt ecologice și nu necesită stropire cu pesticide în procesul de creștere și îngrijire. La moment, deținem 14 hectare de nuci și 9 hectare de migdali, crescuți în condiții bio și certificate ecologic începând cu anul 2011, fapt ce ne permite să producem migdale de calitate”, a spus Igor Golban.
Antreprenorul lucrează cu pomi de migdale de soiuri autohtone, omologate în Republica Moldova precum: Meteorit, Victoria și Moldovenesc cu coajă moale. Cultivarea și întreținerea unei plantații de migdale poate impune anumite riscuri legate de temperaturile ridicate în timpul iernii sau de cele scăzute în anotimpul de primăvară.
„În comparație cu cultura de nuc, migdalul este mai pretențios la schimbările bruște de temperatură și pomii pot rămâne uneori chiar fără roadă. Acest fenomen poate avea loc o dată la câțiva ani atunci când în timpul iernii se înregistrează temperaturi de +12 grade Celsius și apar florile care cad odată cu răcirea vremii și temperaturile scăzute în timpul primăverii în perioada de înflorire cauzează căderea florilor si respectiv nu avem roadă în anul respectiv”, a spus antreprenorul.
Igor Golban afirmă că din cei zece ani de recoltă, doar trei ani plantația de migdali nu a dat roade din cauza schimbărilor de temperatură în timp ce în anii cu condiții meteo prielnice acestei culturi au obținut o recoltă maximă de 2-2,5 tone de fructe per hectar, o recoltă medie de 1-1,5 tone și cea mai slabă recoltă de 200-400 kg per hectar.
„Anul trecut am obținut o recoltă de migdale foarte bună 2-2,200 tone, dar în acest an presupunem că vom obține mai puțin decât anul trecut, estimările fiind de până la o tonă de fructe per hectar, deoarece am avut temperaturi scăzute la începutul primăverii, în perioada de polenizare, la fel s-au înregistrat temperaturi scăzute și albinele n-au participat activ la polenizarea florilor și în consecință s-au format mai puține fructe pentru roadă. O altă cauză ar fi și ploile cu vânt puternic de luna trecută în urma cărora peste 30% din fructe au căzut de pe copaci”.
Fructele de migdal se recoltează de obicei la începutul lunii septembrie și durează până pe 20 octombrie în dependență de coacerea fructelor. În ultimi doi ani recoltarea fructelor este mecanizată și permite colectarea fructelor în proporție de 80%, iar fructele rămase pe copaci sunt recoltate manual.
Produsele companiei „Biantti” (Ygrick Group) sunt expuse pe piața internă, cât și pe piața externă din România. Un kilogram de migdale în coajă poate fi cumpărat la un preț de 45-50 lei, iar unul de miez de migdale la un preț de 200-220 lei.
Antreprenorul Igor Golban susține că afacerea cu migdale poate fi una profitabilă și mai puțin profitabilă, deoarece totul depinde de condițiile meteo care sunt diferite în fiecare an. Astfel, se poate obține un venit de 50 mii lei per hectar în anii în care plantația nu a avut de suferit și un venit de 15-18 mii lei per hectar în anii când pomii de migdal rodesc mai puțin.
Mihaela Grosu