“Șefa Procuraturii Anticorupție o pune la punct pe Maia Sandu! Fiind întrebată, în emisiunea lui Gheorghe Gonța, despre controversa generată de declarația Maiei Sandu după care deciziile Curții Supreme de Justiție (CSJ) sunt ilegale atunci când acestea retrimit la re-examinare dosare ale judecătorilor ne promovați de Comisia Pre-Vetting, Veronica Drăgălin a afirmat categoric că deciziile CSJ trebuie respectate dacă ne dorim să urmăm principiile statului de drept” – se spune într-o declarație a Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), informează CURENTUL.
Potrivit formațiunii, asta înseamnă, de fapt, că până și Șefa Procuraturii Anticorupție își dă seama cât de catastrofală poate fi intenția liderilor PAS de a contesta deciziile definitive ale instanțelor de judecată. Pentru că ceea ce creează azi PAS se numește „incertitudine juridică” – un teren larg pentru voluntarism, politizare și bravadă sterilă printre admiratorii partidului unic, în care încet-încet se transformă PAS.
“Ca un bumerang, efectele acestui fenomen lovesc în economie și societate.
Cine va mai investi în Republica Moldova atunci când deciziile instanțelor pot fi anulate printr-o simplă răsucire de degete?
Câtă independență poți să mai dorești din partea justiției, atunci când o comisie ad-hoc (poreclită „cu caracter special”) poate contesta deciziile unei instanțe superioare numai pentru că așa îi place puterii politice?
În aceste condiții, CUB formulează o întrebare simplă către toți admiratorii, declarați sau nedeclarați, ai acestui nou model de para-justiție asumat de Președintele RM.
Oare chiar credeți că Republica Moldova mai poate suporta, peste toate cele care stau așezate pe spatele său, un nou experiment social, în care o Comisie Pre-Vetting abia sclipuită sub bagheta unor persoane care nu au muncit niciodată în justiție, va invalida sentințe juridice definitive și irevocabile?
Se va scufunda sau nu, DEFINITIV, în apele tulburi ale voluntarismului și incertitudinii juridice Republica Moldova cu astfel de abordări, ori poate găsim căi mai potrivite de a face ordine în justiție?”, a mai declarat CUB.