[ X ]
[ X ]
[ X ]
CUB propune partidelor pro-europene să adere la Platforma de consens pentru integrarea R.Moldova în UE
29 August

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) propune tuturor partidelor politice pro-europene aderarea la o Platformă de consens pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE).

 „Platforma ar însemna un format de consultări și dialog între partidele politice pro-europene și șeful statului, întărirea parteneriatului strategic dintre guvernele României și Republicii Moldova, (după modelul polonez) care va contribui la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat președintele CUB, Igor Munteanu.

Președintele CUB a exprimat îngrijorarea partidului cu privire la mai multe semne de alertă în ajunul scrutinului local, legate de apariția în diverse regiuni a unor grupuri cu finanțări dubioase și lideri conectați la foștii oligarhi, dar și a unor anunțuri recente legate de reluarea discuțiilor legate de o așa-zisă „republica găgăuză” și alte idei toxice, care pot genera instabilitate. CUB constată că aceste alerte sunt direct legate de lipsa unor progrese notabile în reforma justiției, sabotarea procesului de deoligarhizare și deofșorizare, fiind create astfel condiții prielnice pentru noi abuzuri.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, vicepreședintele CUB, Rodica Gramma a menționat despre riscurile și derapajele antidemocratice ale guvernării PAS, dar și despre încercările guvernului de a slăbi puterea locală prin trecerea instituțiilor descentralizate în subordinea autorității centrale.

„Reforma spitalelor este o încălcare grava a prevederilor legale de descentralizare a puterii. Fără a înțelege consecințele și a lua în calcul recomandările și avertizările experților, această „centralizare” s-a făcut peste noapte. Direcțiile de învățământ sunt trecute astăzi sub controlul Ministerului Educației, după același calapod în care competența locală de asistență socială a trecut sub controlul direct al Ministerului Protecției Sociale, lipsind autoritățile raionale de nivelul II de pârghii serioase gestionate în mod autonom. Această slăbire vizibilă a puterilor locale în prag de alegeri nu este întâmplătoare. Au trecut doi ani de când cetățenii au oferit un vot masiv de încredere acestei guvernări și constatăm azi că în loc de schimbări avem doar amatorism și dovada unei incompetențe serioase. Opriți-vă să distrugeți încrederea și speranța poporului”, a conchis Rodica Gramma.

În luarea sa de cuvânt, secretarul general al CUB, Igor Klipii, a reiterat că CUB a acordat guvernării tot sprijinul său prin speranțele, prin invitarea la dialog și prin încercarea de a o determina la respectarea principiilor democratice. „Din păcate constatăm că propunerile și așteptările noastre au fost neglijate iar Republica Moldova este adusă acum în pragul unui faliment. Guvernarea PAS și-a tras un sistem de luare a deciziilor contrar normelor democratice. Sub paravanul unei stări de urgență a fost instaurată Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) care de fapt s-a transformat într-un instrument de favorizare a puterii politice a PAS-ului. Este un instrument care toacă banii publici, evitând orice transparență și orice dezbatere publică”, a subliniat secretarul general al CUB.

„Reforma justiției a eșuat, reforma de învățământ a eșuat, reforma spitalicească a eșuat. Oriunde puneți voi mâna, lucrurile merg mai rău decât până acum. Eforturile voastre pentru ca tinerii să rămână în țară, sunt egale cu ZERO. Țara asta în fiecare minut pierde tineri care pleacă și nu se vor mai întoarce. Bula de aer pe care o umflați urmează să se spargă foarte curând”, a menționat candidatul CUB la funcția de primar al capitalei, Ion Bulgac.

De la tribuna CUB, membrul Biroului Permanent Central, Ilian Cașu a spus că lupta cu marea corupție este o ficțiune, iar actuala guvernare trăiește într-o carapace. „Noi comunicăm cu cetățenii pentru că anume ei sunt prioritatea noastră. Suntem obligați să vorbim public despre ceea ce ei cred și cum văd prestația actualei guvernări monocolore. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că salariile grase ale miniștrilor și funcționarilor din guvern sunt puse pe seama lor, iar aceștia nu generează rezultate pentru bunăstarea cetățeanului de rând. Nemulțumirea crește”, a spus Ilian Cașu.

Rezumând ideile centrale formulate în cadrul conferinței CUB, Președintele Igor Munteanu a chemat guvernul central să renunțe la CSE (Comisia pentru Stare Excepțională), punând capăt utilizării discreționare și arbitrare a banilor publici. Cerem actualului guvern să garanteze public desfășurarea unor alegeri libere, democratice și corecte, care ar exclude utilizarea abuzivă a resurselor administrative în folosul partidului de guvernare.

Actualul guvern este obligat să pună în aplicare prevederile legii privind de-offshorizarea, adoptată în 2020 și care ar fi oferit mai multă protecție statului contra unor companii căpușă, interesate de sifonarea banilor publici prin licitații trucate și acorduri de cartel. Va fi greu de convins cetățenii și Comisia Europeană de progrese atunci când oligarhii își mențin influența, iar contrabanda crește.

Președintele CUB a făcut un apel public în adresa partidelor politice pro-europene din Republica Moldova prin care a ținut să menționeze că acest format de dialog în sprijinul aderării la Uniunea Europeană ar trebui să ofere cetățenilor un cuvânt greu de spus în procesul de pregătire a procesului de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană, care cere consens, sprijin pentru reforme și viziune în depășirea diviziunile existente în societate dintre Prut și Nistru.

Inapoi la arhiva noutaților