Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), în cadrul unei conferințe de presă, a venit cu o reacția la decizia de ieri a Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin care a fost refuzată înregistrarea candidatului formațiunii, Igor Munteanu, la alegerile prezidențiale, pe motiv că nu au fost respectate prevederile legale ce țin de condițiile de validitate privind numărul minim necesar de semnături ale susținătorilor.
„CUB a depus un număr impresionant de 17.542 de semnături din 22 de raioane, confirmând o susținere semnificativă în toată țara, mult peste plafonul impus de 15.000 de semnături. Alte 3 raioane au acumulat 1.600 de semnături. În ciuda acestui sprijin amplu, CEC a decis să nu valideze semnăturile depuse.
CUB mulțumește tuturor cetățenilor care și-au pus încrederea în candidatul său și au susținut acest efort democratic, dar califică decizia CEC drept o execuție publică, la comanda puterii politice.
Decizia CEC este profund dezamăgitoare, dar nu surprinzătoare”, a declarat reprezentantul CUB. „Această acțiune rușinoasă a CEC confirmă zvonurile care circulau în ajun, conform cărora puterea se va răzbuna pe CUB pentru pozițiile noastre ferme și principialitatea de care am dat dovadă”. Atunci când puterea politică elimină un candidat pro-european din alegeri, singura opțiune liberală, este datoria noastră să numim lucrurile pe nume – actualul scrutin prezidențial este compromise”, a declarat liderul CUB, Igor Munteanu.
El a spus că, „CUB califică decizia CEC drept o ilustrație vie a gradului înalt de politizare a CEC”, despre care a vorbit continuu în ultimii ani.
„Mecanismul de invalidare a semnăturilor adunate cu greu de CUB este o palmă dată cetățenilor liberi din Republica Moldova. Motivul invocat, după care, datele scrise manual de cetățeni în listele de subscripție nu coincid cu datele stocate la CEC, va trebui să fie probat în instanță. Nu vom lăsa puterea politică să fure cetățenilor dreptul de a vota un alt candidat! Actualul sistem de validare sau invalidare a semnăturilor a permis puterii să utilizeze fraudulos datele personale ale cetățenilor, fără ca CEC să intervină în acest proces, ignorând opțiunile moldovenilor din diasporă și tolerând sacii de bani care cumpără semnături cu sume fabuloase în această campanie murdară”, a mai menționat politicianul.
Potrivit președintelui CUB, „actuala guvernare a abuzat la scară industrială de utilizarea resurselor statului în interesul propriu, a corupt alegătorii cu concerte stufoase, organizate din bugete obscure, și a suprimat orice urmă de independență pentru CEC, anulând cerințele de bază pentru alegeri de a fi „libere, corecte și democratice”. Republica Moldova se transformă tot mai mult într-o democrație de fațadă, în care grupuri obscure de interese continuă să manipuleze treburile statului din umbră pentru a-și menține puterea”.
El a mai spus că, „au continuat practicile de corupere a alegătorilor și de utilizare industrială a resurselor administrative ca pe timpul lui Voronin și Plahotniuc. Se dorește, așa cum s-a dorit și atunci, perpetuarea unui singur partid, un partid-stat, un partid care-și întinde tentaculele pentru a controla resursele statului. Este un mare pericol pentru Moldova acest fenomen, pentru că anul viitor PAS nu va putea obține peste 50%, iar astfel va preda țara în mâinile partidelor pro-ruse și anti-democratice”.
„Facem un apel la solidaritate democratică pentru că dictatura nu cunoaște frontiere. Îngrădirea dreptului de a alege sau de a fi ales este o sfidare a drepturilor constituționale fundamentale. Există temeiuri solide de a contesta decizia CEC, iar CUB are deja cauze pornite contra acestei autorități, dar din păcate, inițiativele noastre atârnă în instanțe de luni de zile, fiind blocate ca urmare a reformelor eșuate în justiție. De această dată, însă, încălcările sunt atât de flagrante, încât vom merge în instanță, ne vom apăra drepturile lezate și vom solicita autorităților europene să trateze serios starea jalnică a democrației”, a subliniat Igor Munteanu, precizând: „CUB este profund indignat de vicierea alegerilor din acest an în Republica Moldova, chiar sub nasul instituțiilor diplomatice străine acreditate în Republica Moldova, subliniind că „decizia CEC nu face decât să confirme suspiciunile privind manipularea procesului electoral de către cei aflați la putere”.