Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a luat act de recomandările și deciziile CSS (Consiliul Suprem de Securitate) cu privire la situația din justiție și face un apel la factorii decizionali de a trata acest subiect cu prudență maximală și de a face dovada echilibrului în procesul de soluționare a blocajelor percepute în sistemul judecătoresc.
CUB reiterează importanța implicării efective a judecătorilor cinstiți în procesele de reformare a justiției. Nu substituirea lor cu neofiți ai domeniului sau comisari de partid, ci anume cu judecători care-și doresc restabilirea autentică a încrederii în statul de drept. Reformarea justiției nu poate avea loc fără concursul direct și asumat al magistraților săi, motiv pentru care orice altă abordare va compromite intențiile autorilor săi de la guvernare și va fi de neacceptat pentru cetățeni. Susținem concluziile Opiniei Comisiei de la Veneția referitoare la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor din 10-11 martie, 2023, adoptată la cea de-a 134 sesiune plenară a Comisiei, care indică asupra limitelor temporare a proceselor de verificare și stabilirea obstacolelor legale contra prelungirii arbitrare a procedurilor de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor.
Este de înțeles faptul că în justiție există anumite elemente de rezistență care obstrucționează schimbările așteptate. Nu negăm acest lucru. Trebuie însă ca statul, puterea politică, reprezentată astăzi în exclusivitate de PAS, să asume strategic soluții, care nu vor putea fi contestate în instanțele de judecată, fie că discutăm de cele naționale, fie de cele europene. Orice fel de eșec posibil va pune în discuție publică legitimitatea statului și abordările clasei politice cu care și actuala guvernare intenționează să accelereze reformele.
CUB înțelege cu limpezime că PAS vrea să rezolve prioritar aceasta temă, reformarea justiție, mai ales că, așa cum se știe, unul din primii trei vectori de comunicare electorală cu care a câștigat la ultimele alegeri 63 de mandate de deputat a fost anume reformarea justiției. Totuși, riscurile semnalate de judecătorii cinstiți și Opinia Comisiei de la Veneția atrage atenția asupra pericolelor pe care evaluările efectuate în grabă și politizarea procesului le pot genera pentru independența și eficiența sistemelor judiciare și de urmărire penală, în lipsa unor garanții rezonabile și remedieri corespunzătoare.
Important este ca modul în care PAS se va achita de acest angajament politic să nu fie făcut în detrimentul principiilor statului de drept. Logica electorală și spumoasă de inspirație populistă se încheie în momentul în care exerciți puterea de stat, iar PAS ar trebuie să înțeleagă și să-și asume acest lucru.
Mesajul CUB către judecătorii cinstiți din Republica Moldova este, la fel, un mesaj care îndeamnă la prudență, analiză și echilibru în ceea ce privește poziționarea față de acest impas, care poate degenera, foarte ușor, într-o nouă criză care poate dezechilibra și mai mult democrația firavă de la noi.
CUB nu poate avea nici un fel de dialog cu judecătorii corupți, cu cei care au compromis prin activitatea și acțiunile lor onoarea corpului profesional al judecătorilor responsabili. Niciodată, în nici un context, CUB nu va valida corupția, complicitatea în toate formele sale de expresie, acceptând un dialog cu persoane lipsite de integritate, indiferent de domeniul lor de activitate. Iată de ce, mesajul nostru către judecători cinstiți, către cei care doresc cu adevărat ca reforma justiției să fie prima cărămidă pusă la fundamentul cursului nostru de aderare la UE, să fie unul de sprijin și solidaritate.
„Aveți curajul de a participa activ la procesul de curățare a sistemului judecătoresc prin eliminarea reziduurilor sale, prin asumarea renașterii vocației europene pentru cetățenii Republicii Moldova, prin implicare dedicată la reformarea sistemului judecătoresc, iar noi, cei din CUB, vă vom garanta că nu vom permite niciodată, în nici un context, subordonarea justiției de către puterea politică”, menționează formațiunea.
În concluzie, CUB invită ambele tabere, puterea judecătorească și puterea executivă, la un dialog onest, transparent și principial, și atrage atenția tuturor celor care abordează reforma justiției în termeni de ultimatum, în cheia unui amatorism extrem de periculos pe tematica spinoasă a unor reforme sensibile politic, care pot arunca echilibrul fragil din Republica Moldova într-un conflict persistent și cu multe costuri pentru cetățeni. Să ne ferim de falși amici care pun la dispoziția clasei politice decizii simpliste, contabilizându-le pe un banal calcul electoral și politic, la care ar trebui să cultivăm imunitate dacă ne dorim cu adevărat să susținem avansarea democratică a Republicii Moldova spre standardele parcursului european, susținut de cetățeni.