[ X ]
CUB cere demisia Guvernului: Constatăm 61 de eșecuri!
1 Septembrie

CUB a prezentat un document care conține 61 de eșecuri și ratări în mandatul actualului guvern. Scopul rechizitoriului politic prezentat în cadrul conferinței este de a responsabiliza actuala guvernare asupra eșecurilor care erodează zilnic credibilitatea țării noastre în fața partenerilor externi și a cetățenilor noștri.

Ambele guverne instalate de PAS în anul 2021 și 2023 nu au prezentat niciun program de guvernare. Niciunul dintrele ele nu a raportat publicului despre rezultatele primelor 100 de zile, așa cum fac guvernele democratice din simplul motiv că nu s-au simțit niciodată obligate în fața cetățenilor, ci doar în fața propriei ierarhii de partid și a celor care îi mențin în fotolii. CUB cere Președintei RM să-și asume deplina responsabilitate în aceste condiții deloc ușoare pentru oamenii simpli pentru a cere demisia actualului guvern și a instala un guvern  capabil să facă față problemelor grele din economia și administrația statului, conform legislației existente.

”Nu avem alte soluții decât să-i cerem acestui guvern să plece, punând în fața publicului 61 de eșecuri și ratări grave, suficiente pentru demisii onorabile într-un stat normal, iar pentru ca motivele noastre să fie clare tuturor și pentru a evita riscul cenzurii existente în presa sau tendința de a scoate din contextul declarației ceea ce nu convine puterii, vom transmite acest Rechizitoriu tuturor ambasadelor străine acreditate la Chișinău”, a menționat Igor Munteanu, Președintele CUB.

”Am cerut acestui guvern să prezinte informații exacte despre tranzacțiile cu gaze naturale efectuate în 2022 pentru care s-au cheltuit sute de milioane de euro, dar am primit doar date parțiale și referințe secretizate de la guvern”.

”Am cerut un raport exact asupra modului în care este utilizată asistența externa, dar nu am primit niciun fel de date, iar platformele guvernamentale nu sunt actualizate de ani buni, deciziile fiind luate în mod netransparent și cu mari probleme de integritate”.

”Am cerut un raport asupra crimelor produse la 30 iulie la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), dar nu s-a răspuns nici până astăzi demersului nostru. Principalul învinuit de lipsa de pregătire a polițiștilor din Poliția de Frontieră, Rosian Vasiloi, a rămas confortabil în funcția deținută, fiind protejat la cel mai înalt nivel, în mod ilicit”.

Nu vedem nicio diferență notabilă între fostul guvern Gavriliță și actualul guvern Recean. Din contra. Starea guvernării actuale devine jalnică. Economia este pe butuci, iar actuala guvernare merge fără busolă, fără program de guvernare și fără plasă de siguranță, folosind în mod iresponsabil CSE (Comisia Stării Excepționale) pentru a-și apăra ilegalitățile, cel puțin pentru moment. În acest fel, acțiunea noastră de astăzi de a prezenta 61 eșecuri grave a guvernării PAS explică motivele pentru care un partid european, cu viziuni liberale și naționale, cu drepturi depline în ALDE Europa, al treilea grup politic ca pondere pe plan European, cere astăzi demisia actualului guvern.

Alături de Președintele CUB, Vicepreședinții Rodica Grama, Eduard Bulgac, Victor Țărnă, Ion Bulgac și Secretarul General, Igor Klipii, au prezentat câteva dintre cele 61 de eșecuri notabile. Printre acestea s-au numărat –

  1. Avem un dezastru în sistemul medical și de sănătate publică, susține Rodica Gramma, Vicepreședinte CUB. ”Ministerul sănătății a demonstrat o capacitate extrem de limitată la implementarea obiectivelor asumate de guvern. Gradul de îndeplinire a obiectivelor pentru perioada 2021-2022 a fost de numai 28%. Din totalul de 63 de acțiuni planificate în 2023, 33 de acțiuni sunt restanțe din anul precedent. Organizarea și procurarea serviciilor de sănătate continue să fie făcută fără a fi evaluate necesitățile populației, după un model preluat din sistemul sovietic, când cererea în sănătate era alta decât cea actuală”.
  2. Reforma administrativ-teritorială a fost blocată în 2022, susține Igor Klipii, Secretarul General CUB. ”În anul 2022, autoritățile locale au propus guvernului un model inovator de consolidare a municipiilor și reducere a raioanelor printr-un proces de „municipalizare” a teritoriului Republica Moldova. După multe ezitări, guvernul a respins propunerile CALM, susținând că momentul nu este oportun. Conservarea raioanelor în structura lor actuală, depășită de timp, menține un sistem de alocări sub-optime către un nivel de administrare perimat, care nu se justifică astăzi nici administrativ, nici financiar, o piedică clară în procesul descentralizării și consolidării autonomiei locale”.
  3. Agricultura este la pământ, susține Eduard Bulgac. ”Situația în agricultură rămâne extrem de proastă în 2023. Subsidiile destinate agriculturii au rămas la nivelul anului 2020, în ciuda inflației ridicate de 34% din 2022. Statul nu a reușit să restituie TVA agricultorilor, deși aceasta a fost una din revendicările majore pe care fermierii le-au avut față de guvern în mai multe proteste extinse până la capitală. Republica Moldova a înregistrat unul din cei mai reduși indicatori de spații însemnătate cu grâu și alte culturi (255.000 ha). Grindina și ploile abundente au distrus și în anul 2023 suprafețe largi în agricultură”.
  4. Atacurile teroriste sunt un simptom al guvernării slabe, susține Victor Țărnă, Vicepreședintele CUB. ”Actualul guvern a eșuat în a clarifica circumstanțele actului terorist din 20 august, 2023, de la Aeroportul Internațional Chișinău. Tragicul accident în care au murit 2 oameni a rămas ne-elucidat, iar cetățenilor nu li se oferă asigurările necesare că asemenea acte tragice nu se vor repeta. Noul Ministru al Afacerilor Interne, Adrian Efros a făcut promisiunea de a prezenta la 31 iulie, raportul anchetei complete, acest raport nu a fost prezentat nici până la sfârșitul lunii august”.
  5. Reforma justiției ca prioritate asumată de acest guvern a eșuat, susține Ion Bulgac, Vicepreședintele CUB. ”Modelul promovat de PAS se referă la evaluarea externă (specială) prin așa-zisul vetting/pre-vetting, urmărind o formă de lustrație a sistemului de procurori și judecători. Defectul central al acestui model este că politicul vrea să curețe justiția printr-o formulă de substituire a unor persoane din sistem cu altele preferate de el”.
  6. Avem o stare de urgență fără capăt, a conchis Igor Munteanu, Președinte CUB. ”PAS guvernează 2 ani de zile prin Comisia pentru Situații Excepționale. Acest lucru influențează felul în care sunt cheltuiți banii, felul în care se distribuie ajutoarele de stat, felul în care se operează tranzacții pe piața de energie, felul în care se iau decizii asupra numirilor în funcții. Practic totul este suspus unei stări excepționale ceea ce ajută celor interesați să ai decizii fără ca să răspundă în fața nimănui. Cetățenii Republicii Moldova, în schimb, nu au devenit mai protejați contra amenințărilor externe și pericolelor interne”.

Prezentând doar o mică parte din eșecurile actualei guvernări, Igor Munteanu, Președintele CUB, a lansat un mesaj direct Președintei Maia Sandu:

„Stimată dna președinte, Maia Sandu, aveți două opțiuni. Fie vă complaceți în acest rol să priviți de la distanță procese, care au luat razna și să vă mângâiați cu ideea că lucrurile se vor așeza de la sine, fie vă asumați responsabilitatea prescrisă de Constituție și desemnați un nou guvern, bazat pe competență, pe merite profesionale, pe angajamente clare, care să aducă suficientă credibilitate și seriozitate în procesul de aderare la Uniunea Europeană, care nu ne așteaptă cu lecțiile nepregătite”.

Ne dorim să avem un proiect de guvernare asumat, care să servească dezvoltării bunăstării, unității și nu intereselor politicastre, intereselor de moment care nu fac altceva decât să neglijeze interesele reale ale cetățenilor.

Inapoi la arhiva noutaților