[ X ]
[ X ]
[ X ]
CUB aderă la ALDE. Igor Munteanu: Este un eveniment major în procesul de consolidare și dezvoltare organică a partidului
31 Mai

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a fost acceptată ca membru cu drepturi depline al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE). Aderarea a avut loc la data de 26 mai, în cadrul unei ședințe extinse a Consiliului ALDE, la care, Președintele CUB, Igor Munteanu a prezentat profilul partidului și a răspuns la întrebările directe ale membrilor celor peste 70 de partide reunite în cadrul Congresului ALDE de la Stockholm.

Urmare a acestui vot, CUB a intrat în exercițiul drepturilor sale depline ca partid asociat la ALDE și a participat la alegerea vicepreședinților ALDE. Printre cei 3 Vicepreședinți ALDE aleși la 28 mai s-a numărat Dan Barna, vicepreședintele USR (România), pentru care CUB a votat solidar. La fel, Președintele CUB a participat sâmbătă, 27 mai, la lucrările unei conferințe organizate de NDI în marginile Congresului ALDE, pe subiectele de securitate și apărare ale Ucrainei și Republicii Moldova. Președintele CUB a expus considerentele sale cu privire la efectele și impactul războiului de agresiune declanșat de Rusia contra Ucrainei asupra proceselor politice din Moldova, pozițiile partidului CUB în privința scenariilor posibile din anul 2023 și nevoia de unitate pan-europeană pentru a pune capăt războiului, conflictelor înghețate și a oferi siguranță și certitudini cetățenilor.

Congresul ALDE a găzduit personalități importante europene, printre care s-au numărat comisarii liberali, Margrethe Vestager, Comisar pentru Competiție și Digitalizare, Vicepreședinta Comisiei Europene, și comisarul Vera Jourova, responsabil cu Valori Europene și Transparență. Aceștia au informat liberalii europeni despre rolul liberalilor europeni în cadrul Comisiei Europene conduse azi de Dna Președinte Van der Leyen, oferindu-și perspectivele asupra anului 2023. Margrethe Vestager a subliniat în particular importanța supremației legii și necesitatea comunicării eficiente pentru a înlesni accesul cetățenilor europeni conectați la instituțiile politico-administrative ale Uniunii Europene, iar Vera Jourova a vorbit pe larg despre competiția globală și responsabilitatea instituțiilor europene de a susține valorile fundamentale ale democrației, drepturile fundamentale și libertățile.

Notăm că pe parcursul Congresului ALDE, conducerea CUB a inițiat mai multe discuții directe cu alte partide liberale europene, printre care: USR (România), Sluga Naroda (Ucraina), Partidul Liberal din Elveția, Partidul Liberal din Suedia, Partidul Liberal din Italia și Partidul Reformelor din Estonia. La fel, Președintele Igor Munteanu și Secretarul General Igor Klipii au purtat discuții cu fundațiile liberale VVD și D66 din Olanda, fundația SILC din Suedia, Forumul Liberal European (ELF) din Brussels în vederea stimulării unor activități de reflecție și acțiune liberală în Republica Moldova.

Având în vedere decizia pozitivă a Consiliului ALDE de a accept CUB în familia sa, precum și anticipând efectele pozitive de la cooperarea cu aceste entități liberale din spațiul european, părțile au trasat priorități și direcții de cooperare în anii 2023-2024, stabilind un calendar de implementare.

Totodată, Igor Munteanu a precizat că aderarea la ALDE este un eveniment major în procesul de consolidare și dezvoltare organică a partidului politic CUB, care primește astfel recunoașterea unui partid recunoscut pe plan european și temelia unei construcții politice liberale viguroase.

1 (5) 3 2 (3)

Inapoi la arhiva noutaților