Un producător agricol din Transnistria își va putea extinde vânzările de legume pe malul drept al Nistrului datorită echipamentului modern de sortare, curățire și ambalare a legumelor, procurat cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.
Echipamentul procurat valorează circa 445 mii leieste unul modern, care efectuează mai multe operațiuni performante, ce permit curățarea, sortarea și ambalarea cartofilor, morcovului, sfeclei roșii și chiar a cepei.
Fiks SRL, este o afacere de familie, care implică toți membrii familiei lui Vitalie Mihai Grecu, soția, fiul său Vitalie și fiica sa Elena. Compania este situată în satul Ternovca, raionul Slobozia din regiunea transnistreană. Produce un spectru larg de legume în câmp deschis ca morcovi, cartofi, sfecla roșie, ceapa, ardei, tomate,castraveți, vinete, dovlecei, broccoli, varză alba, conopida, pe care le comercializează în stare proaspătă pe piața locală. Dacă în anul 2003, compania producea legume pe o suprafață de doar 20 de hectare, astăzi compania cultivă legume pe circa 130 de hectare și recoltează în jur de 3 mii tone de diferite legume. Lipsa însă a infrastructurii post-recoltare afecta calitatea produselor la etapa de păstrare, ceea ce reducea din competitivitatea și prețul legumelor. În anul 2017 au decis să investească în construcția unui depozit frigorific de circa 3000 tone, ceea ce le permite să păstreze timp îndelungat legumele, oferind cumpărătorilor calitate înaltă până în lunile de primăvară. O altă provocare era necesitatea unei linii moderne de sortare, curățare și ambalare a legumelor care ar fi redus dependența de forța de muncă, care este insuficientă, și eficiența operațiunilor executate.
Astfel, din resurse proprii și împrumuturi Fiks SRL a reușit construcția depozitului frigorific și a unei hale pentru sortare și ambalare a legumelor. La procurarea echipamentului a contribuit proiectul USAID prin intermediul unuigrant.
Noul echipament implică doar munca a șapte muncitori comparativ cu echipamentele vechi pe care le avea compania, când munceau circa 20 de persoane, deoarece multe operațiuni ca sortarea și ambalarea legumelor în saci era efectuată manual.
Totodată, noul echipament execută toate operațiunile mult mai rapid. Elena Grecu, care administrează depozitul frigorific și secțiade sortare si ambalarea legumelor, afirmă că dacă anterior,timp de o oră, erau sortate și ambalate maximum 600 de kg de legume pe oră, cu echipamentul nou timp de o oră se curăță, sortează și ambalează 3 tone (3 mii de kg) de legume.De asemenea, calitatea legumelor livrate cumpărătorilor este mult mai bună datorită sortării și ambalării calitative.
Aceste facilități deja a dus la creșterea cererii față de legumele produse de companiaFiksși le permit companiei să negocieze prețuri mult mai avantajoase cu cumpărătorii. Totodată, ei intenționează să-și extindă livrările în magazine si rețelele de supermarket din stângaNistrului, și chiar pe malul drept al Nistrului.
Cristina Pendea