[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cu suportul financiar oferit de AIPA, o întreprindere apicolă din Bălți și-a mărit afacerea
8 Iunie

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) susține tinerii antreprenori prin intermediul programului de subvenționare pentru proiecte start-up, sprijinind sectorul micului business în Republica Moldova, transmite CURENTUL.

SRL „Honey-Time” este una dintre multitudinea de întreprinderi care au fost create prin intermediul suportului financiar oferit de către AIPA prin prisma Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR).

Fondatorii acestei afaceri sunt tânăra familie Victoria și Maxim Chirca, străbunicii cărora au îmbrățișat meseria de apicultori.

„Din cea mai fragedă vârstă am crescut în familia de apicultori. Fiind copil mic admiram cu plăcere cum străbunicul meu lucra la prisaca de albini”, menționează Chirca Maxim.

Dragostea pentru apicultură a fost perpetuată de-a lungul generațiilor familiei Chirca. Din spusele lui Maxim Chirca, anume străbunicii și bunicii acestuia, iar ulterior părinții au fost apicultori. Ultimii zece ani, părinții lui Maxim dețineau în jur de 10 familii de albine, fiind doar o activitate din plăcere, ca ulterior acesta să devină idee de business. Muncind cot la cot cu părinții, protagonistul a îndrăgit albinele, descriindu-le ca fiind ființe harnice și bine organizate.

Așadar, ideea unei afaceri în domeniul apiculturii nu s-a lăsat mult așteptată și în anul 2010, soții Victoria și Maxim Chirca înființează propria afacere în satul natal Elizaveta, raionul Bălți. Drept urmare, apicultura a devenit nu doar o activitate pentru amatori, dar și o afacere de familie.

Norocul le-a surâs o dată cu cercetarea pieței, de unde au aflat despre posibilitatea de a beneficia de subvenții în avans pentru proiecte start-up. După ce s-au familiarizat cu criteriile de eligibilitate și actele necesare, soții Chirca au trecut prompt la acțiuni. Și-au completat cunoștințele cu studii profesionale în domeniul apiculturii, au pregătit planul de afaceri și l-au consolidat după efectuarea studiului de fezabilitate, ca ulterior să pregătească dosarul cu actele necesare. Corectitudinea și perseverența de care au dat dovadă tinerii antreprenori au stat la baza aprobării proiectului acestora, beneficiind de 650 mii MDL pentru achiziționarea utilajului și a familiilor de albine.

Datorită subvenționării, SRL „Honey-Time” s-a extins prin procurarea a 300 de familii de albine, stupilor și utilajului pentru modernizarea fermei. Chiar dacă primul pas spre succes a fost făcut, familia Chirca muncește asiduu pentru a atinge performanțe în domeniul apiculturii. În speranța realizării produselor proprii, tinerii antreprenori lucrează la imaginea și calitatea produsului lor ca să fie cât mai atractiv pentru consumatorii europeni.

Din propria experiență, familia Chirca a avut de învățat cum se gestionează o afacere reușită și care sunt pașii corecți întru garantarea succesului. În această ordine de idei, protagoniștii sfătuiesc doritorii de a se lansa în domeniul apiculturii sau alte ramuri ale agriculturii să fie pro-activi și echipați cu cunoștințe necesare pentru accesarea subvențiilor cât și dezvoltarea unei afaceri.

„Cei care iubesc cu adevărat apicultura le-aș sfătui să ia inițiativă, deoarece în Republica Moldova sunt multe proiecte care ajută atât în lansarea unei afaceri cât și în dezvoltarea ei, e asemenea aș dori să menționez importanța unui plan de afaceri bine calculat în care să fie luate în considerare și riscurile posibile”, menționează familia Chirca.

Cristina Pendea

195114774_2275265359271082_9131400281122893862_n 196859944_2275265132604438_8811035115598900024_n 197072405_2275265389271079_2732634414955783459_n

Inapoi la arhiva noutaților