[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cu opinii diferite! Doi reprezentanți politici și-au expus părerea referitor la realizările, reușitele și provocările privind integrarea europeană a RM în 2018
17 Decembrie

Realizările, nereușitele și provocările în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova pentru anul 2018 au fost exemplificate de vicepreședintele Parlamentului R. Moldova, Valeriu Ghilețchi, și vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, în cadrul unor dezbateri publice, transmite CURENTUL.

Valeriu Ghilețchi menționează că, la capitolul economic, social, au fost progrese, iar în mare parte provocările sunt la capitolul politicii interne și relațiile cu partenerii UE.

„Avem nevoie de pace, libertate în această campanie care vine. Oamenii trebuie să-și spună părerile și să dea aprecierile acestei guvernări. Noi, politicienii, suntem subiectivi. Rezultatele acestor alegeri, care sper eu să fie corecte, trebuie să ne ajute să relansăm discuțiile care astăzi sunt înghețate cu partenerii europeni. Consider că, s-a reușit în multe domenii, cu toate criticile aduse acestui Guvern, majorității parlamentare, vedem pe sfârșit de mandat că sunt rezultate. Deși nu a avut finanțare externă, Guvernul a reușit să acopere acel deficit bugetar. Cea mai mare nereușită este problema justiției. E o datorie care va fi transmisă următorului Guvern. De mulți ani am depus eforturi pentru a reforma justiția, sunt unele progrese, dar nu sunt suficiente”, a spus Valeriu Ghilețchi.

La rândul său, Mihai Popșoi l-a contrazis pe Valeriu Ghilețchi, calificând anul 2018 drept unul „al regreselor, oportunităților ratate și dezamăgirilor”.

„În relațiile cu UE avem cele mai mari regrese, rezultate în urma problemelor justiției și legislației electorale. Furtul miliardului, cunoscut în întreaga lume, rămâne investigat formal. Șor și până acum se află în libertate. Schimbarea sistemului electoral, în pofida criticilor și rezervelor societății civile, Comisiei de la Veneția, OSCE, partenerii UE și americani, au dus la destabilizare. În țară au fost numeroase proteste cu utilizarea forțelor împotriva acestor proteste. Apoi, un număr de cetățeni turci au fost expulzați, pur și simplu, din țară. Această rușine nu va fi spălată ușor de RM. Alegerile care ne așteaptă nu cred că vor fi mai bune și în spiritul Legii, decât ceea ce se întâmplă astăzi”, a spus Mihai Popșoi.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților