[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cu cine a discutat Dorin Chirtoacă pe marginea creării Mișcării unioniste?
19 Decembrie

Liderul Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, intenția de a uni toate forțele unioniste în cadrul unei Mișcări. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Dorin Chirtoacă a spus cu cine a avut discuții din liderii unioniști, care se regăsesc în politica moldovenească, transmite CURENTUL.

„Am discutat cu dl Munteanu de la Uniunea Salvați Basarabia. Bine, în mare parte majoritatea au fost tot la noi, la Partidul Liberal. Și aici e o încercare, în primul rând, să ne regăsim cu toții, dacă nu în cadrul Partidului Liberal, atunci în cadrul unei mișcări unioniste și să ne dăm mână cu mână cei cu inima română, cum se spune. Am vorbit cu dl Deliu de la PLDM, am vorbit cu dl Costiuc de la PDA, am mai vorbit cu Vlad Bilețchi de la ODIP și discuțiile continuă. Asta am vorbit eu personal, pe lângă asta au vorbit colegii mei din Biroul politic cu celelalte formațiuni, inclusiv cu cei menționați de Dvs.. Pe lângă asta, o să le transmitem și în scris invitații să participe la înființare sau să adere la mișcare, pentru că inevitabil ea va fi creată. Înțelegeți, nu vor putea invoca niciun fel de motive pentru a refuza”, a spus Dorin Chirtoacă.

Fiind întrebat de ce nu a început dicuțiile cu liderul PUN, Octavian Țîcu și liderul PPR, Vlad Țurcanu, Dorin Chirtoacă a spus că au vorbit cu ei colegii din partid.

„Ne-am împărțit în cadrul biroului partidului și fiecare discută cu cineva. Deși cu dl Țîcu am avut o discuție prin intermediul unei emisiuni la TVR, dar o să discutăm și personal, nu este nicio problemă, adică așa a avut loc înțelegerea în cadrul biroului partidului cine cu cine să discute. Nu este o problemă chiar deloc din acest punct de vedere.

Până la urmă, nimeni nu se dorește a fi liderul autoproclamat sau liderul permanent, sau liderul unic al unei asemenea mișcări, dimpotrivă, fiecare. Important este să avem un angajament serios în ceea ce privește indiferent alegerile parlamentare anticipate acum pe circumscripția nr. 38, alegerile prezidențiale sau alegerile parlamentare următoare”, a spus Dorin Chirtoacă.

Liderul PL s-a referit și la participarea în alegeri.

„Dacă vrem să participăm, este bine să identificăm un candidat comun; dacă nu identificăm un candidat comun, nicio problemă – participăm cu toții, însă la finalul chiar turului întâi al alegerilor, fie acum pe circumscripția nr. 38, fie în alegerile prezidențiale, luăm măsurători obiective, de exemplu, sondaje de opinie publică făcute IRI, partenerii noștri americani. Și rămâne în cursă numai candidatul cel mai bine plasat, ca să nu creăm stângii oportunitatea de a fi învingătoare, fie din primul tur, fie din al doilea tur ca urmare a unei mai bune mobilizări, pentru că vor vedea dispersarea pe dreapta. Iar această retragere și, respectiv, îndemnare din mers pentru a fi votat cel mai bine plasat candidat mobilizează mai bine și alegătorii. Nu este vorba doar despre noi, unioniștii, este vorba și de pro-europeni, adică este vorba despre consolidarea frontului politic centru-dreapta și dreapta din Moldova în două etape.

Prima dată: unificarea unioniștilor în cadrul unei asemenea mișcări și a doua etapă: colaborarea și susținerea reciprocă cu pro-europenii, pentru că doar împreună putem avea 50+1, 50-60 la sută, cum am spus. Noi putem miza pe un scor de 20-30 la sută și ei la fel. Și asta urmează să aplicăm, din punctul meu de vedere, și acum la anticipatele din circumscripția nr. 38 și la prezidențiale pentru prima dată.

După aceea, la parlamentare e mai simplu, este bloc, pe listă se regăsesc toți – de la 1 la 10, la 1 la 15, la 1 la 20 –, mai puțin de 10 nu pot intra în parlament. Și atunci, cu siguranță sunt toți cei menționați de Dvs. care pe 1 loc, care pe 10, cred că contează mai puțin”, a spus Dorin Chirtoacă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților