[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cu ce se ocupă acum Chiril Gaburici? Fostul ministru al Economiei lucrează la mai multe proiecte
16 Septembrie

După plecarea din Guvern, fostul ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a revenit la echipa sa și împreună cu partenerii dezvoltă mai multe proiecte, transmite CURENTUL.

Într-un interviu pentru tribuna.md, Chiril Gaburici s-a referit la câteva din proictele la care lucrează.

„Am creat o soluție tehnică, ce permite creșterea diferitor salate într-o manieră sănătoasă, economă și chiar folosind spații deseori nefolosite, adică sera poate fi chiar în inima orașului. Putem integra soluții ce permit cultivarea unei game largi de produse, precum sunt căpșunele.

Avem clienți fideli ai salatelor noastre, cărora le mulțumesc pentru colaborare, și avem parteneri care au ales soluția noastră tehnică pentru afacerea lor.

Alt proiect este legat de domeniul energetic. Producem energie solară fotovoltaică într-un parc cu capacitatea instalată de 1 MWh. Suntem în proces de creștere a producerii prin alte câteva parcuri cu capacitatea totală de cca 20 MWh. Prin aceste investiții vom contribui la creșterea autonomiei energetice a Republicii Moldova și vom crea tradiții locale în producerea energiei regenerabile verzi pe scară largă. Credem că, Moldova, în următorii ani, poate face un salt calitativ pe acest segment. Autoritățile pot susține aceste inițiative prin asumarea angajamentului de a procura o cotă concretă de energie verde. Statul e unul dintre cei mai mari cumpărători de energie prin intermediul grădinițelor, școlilor, spitalelor, universităților, instituțiilor publice etc.

Alt proiect mare al nostru este construcția unei rețele de stații de alimentare a mașinilor electrice. Sunt un pasionat al mașinilor electrice. Cred că trebuie să întreprindem acțiuni prin care facem localitățile noastre mai curate, cu aerul mai puțin poluat și cu mai puțin zgomot. Mașinile electrice au un rol important aici. Dar ca să se răspândească e nevoie de o infrastructură, care să permită exploatarea lor comodă în toată țara. Azi rețeaua noastră constă din 46 de stații de încărcare situate pe toate traseele naționale, așa încât cu orice mașină electrică să poți ajunge în orice colț al țării fără dificultăți. Credem că rețeaua de stații de încărcare va stimula procurarea și folosirea mașinilor electrice”, a spus Chiril Gaburici.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților