[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cu ce s-a soldat vizita de lucru a directoarei AGEPI la Oficiul European de Brevete
14 Iulie

Directorul General al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Lilia Bolocan a încheiat vizita de lucru la Oficiul European de Brevete (OEB), care a avut loc în perioada 9-11 iulie curent, transmite CURENTUL.

În cadrul vizitei, Directorul General AGEPI a avut o întâlnire bilaterală la nivel înalt cu Președintele OEB cu care a discutat perspectivele strategice de colaborare bilaterală dintre Republica Moldova și Organizația Europeană de Brevete.

Menționăm că, Republica Moldova nu este stat membru al Organizației Europene de Brevete. Totuși, odată cu intrarea în vigoare pe 1 noiembrie 2015 a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Organizația Europeană de Brevete, țara noastră s-a conformat rigorilor Convenției Europene de Brevet, ceea ce a făcut posibilă protecția brevetelor europene pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul OEB și pregătirea Republicii Moldova pentru calitatea de stat membru al acestei organizații europene.

În această ordine de idei, având în vedere vectorul de integrare europeană al Republicii Moldova, Lilia Bolocan a reiterat interesul Republicii Moldova de a deveni stat membru al Organizației Europene de Brevete și a lansat Președintelui OEB invitația de a vizita țara noastră pentru a se familiariza cu progresele înregistrate de Guvernul de la Chișinău în implementarea sistemului de validare a brevetelor europene pe teritoriul Republicii Moldova. António Campinos a apreciat deschiderea Republicii Moldova pentru implementarea standardelor europene și a promis suportul organizației la consolidarea sistemului național de brevete, inclusiv la elaborarea unui ghid de examinare în domeniul brevetelor pentru experții moldoveni.

În următoarele zile, Directorul general AGEPI a avut o întâlnire și cu reprezentanții Directoratului principal pentru afaceri internaționale și europene a OEB. În cadrul discuțiilor, a fost reiterat suportul acordat de către OEB pentru dezvoltarea capacităților instituționale ale AGEPI, printre care accesul specialiștilor din Republica Moldova la programele de instruire profesională în domeniul administrării şi examinării brevetelor, organizate de către Academia OEB, asistența europenilor la perfecționarea serviciilor de suport pentru sectorul privat, precum și susținerea evenimentelor de promovare și informare în domeniul invențiilor, inovațiilor și noilor tehnologii organizate de AGEPI. Un subiect aparte l-a constituit implicarea OEB-ului la dezvoltarea platformei AGEPI de cursuri la distanţă: e-learning, care va oferi posibilitatea persoanelor interesate să studieze domeniul proprietății intelectuale din orice punct al Republicii Moldova. Totodată, s-a convenit asupra organizării în comun a unei conferințe în domeniul brevetelor la Chișinău, în luna noiembrie curent, care să marcheze trei ani de la implementarea în Republica Moldova a sistemului de validare a brevetelor europene. Toate măsurile discutate se vor regăsi în cadrul unui program comun, care va fi semnat de ambele părți până la sfârșitul anului curent.

În contextul vizitei de lucru la OEB, Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan a participat la lansarea Săptămânii executive în domeniul proprietății intelectuale la München, eveniment organizat în perioada 9-12 iulie curent de către Oficiul European de Brevete, în cooperare cu Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietatea Intelectuală (EUIPO). Acest eveniment internațional a convocat responsabili de rang înalt din cadrul oficiilor de proprietate intelectuală dar și organizațiilor internaționale și regionale de specialitate pentru a face un schimb de experiențe și opinii cu privire la cele mai stringente subiecte de proprietate intelectuală.

În cadrul Săptămânii executive în domeniul proprietății intelectuale, Directorul general AGEPI s-a întâlnit cu Preşedintele Centrului Național de Proprietate Intelectuală al Georgiei (SAKPATENTI) Nikoloz Gogilidze. Cei doi au făcut un schimb de opinii și informații privind ultimele evoluții înregistrate de Republica Moldova și Georgia în domeniul proprietății intelectuale, inclusiv consolidarea parteneriatului moldo-georgian în domeniul de referință.

De asemenea, Lilia Bolocan a avut întâlniri atât cu reprezentanți ai EUIPO, cât și cu delegații oficiilor de proprietate intelectuală participanți la eveniment în cadrul cărora au fost abordate diverse aspecte ce țin de colaborarea bilaterală și multilaterală în domeniul proprietății intelectuale de interes prioritar pentru AGEPI.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților