[ X ]
[ X ]
[ X ]
CTIF și MF au discutat despre controlul intern managerial la Conferința anuală tematică
13 Decembrie

Noutățile, provocările și oportunitățile în domeniul controlului intern managerial au fost subiectele discutate în cadrul Conferinţei anuale „Controlul din diferite perspective. Percepții tradiționale și moderne între decenii”, transmite CURENTUL.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova în colaborare cu Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), cu suportul Ministerului Finanțelor al Olandei.

În debutul evenimentului, Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Angela Voronin a mulțumit reprezentanților Academiei de Finanțe Publice din cadrul Ministerului Finanțelor al Olandei pentru suport și cooperare. Angela Voronin a menționat că, reforma privind implementarea sistemului de control financiar public intern (CFPI), inițiată în Republica Moldova la finele primului deceniu al secolului 21, a înregistrat progrese evidente, însă necesită încă eforturi pentru a depăși provocările existente, cum ar fi gradul de conștientizare privind necesitatea și beneficiile controlului intern managerial și a auditului intern, dar și capacitățile limitate și lipsa de cadre în domeniu și nu numai.

„Eforturile comune a tuturor părților interesate, începând de la angajați, auditori interni, manageri operaționali și finalizând cu cel mai înalt nivel de conducere, rămâne a fi o condiție prioritară pentru stabilirea unui control intern managerial sănătos, aliniat la cele mai bune practici internaționale”, a adăugat Secretarul de stat, Angela Voronin.

La rândul său, șeful Direcției politici în domeniul controlului financiar public intern din cadrul Ministerului Finanțelor, Raisa Cotorobai a declarat că, pentru a asigura buna guvernare în interesul public, răspunderea managerială trebuie să devină piatra de temelie a sistemului de control financiar public intern.

Discuțiile în cadrul evenimentului au fost interactive și au vizat mai multe subiecte, precum: viziunile Curții de Conturi asupra controlului intern managerial; controlul prin prisma funcției de inspectare financiară, consolidarea managementului financiar prin instruire continuă a specialiștilor în finanțe publice, oportunități pentru coordonatorii controlului managerial intern, precum și noutățile și provocările din domeniu.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților